schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Max Warmerdam, IGM 2021 

Zijn eerste grootmeesternorm behaalde Max Warmerdam voorafgaand aan de “Corona-stilte” in de Meesterklasse van de KNSB-teamcompetitie 2018-19 met 6,5/9 en met een toernooiprestierating van 2623. Hij speelde toen voor Apeldoorn, maar woonde in Tegelen (Limburg), en in een interview in De Limburger van 19-2-19 twijfelde hij nog tussen een schaakleven en een bestaan op basis van een “normale” baan. Die twijfel zal nu toch wel “een ietsje minder” zijn, want Max (nu 20 jaar) behaalde dit jaar grote schaaksuccessen. In korte tijd boekte hij zijn tweede en zijn derde grootmeesternorm. Zijn derde grootmeesternorm boekte hij eind januari 2021 in Bassano del Grappa (Italië). Met een score van 7/9 werd hij toernooiwinnaar van een toernooi van 51 schakers waaronder 9 grootmeesters. Zijn rating bedroeg toen nog 2506 en zijn toernooiprestatierating 2638. Intussen boekte hij in het Guimares Open (Portugal) een nog mooiere toernooiwinst. Zijn score daar bedroeg 8/9, waarmee hij vier grootmeesters achter zich liet. Zijn rating was al in augustus opgelopen tot 2562! Hij speelt in de KNSB-competitie nog steeds voor AMEVO Apeldoorn, dat in de eerste ronde verdienstelijk 5-5 speelde tegen En Passant. Max won aan bord 2 van Antonio Pavlidis en droeg zo stevig bij aan het eerste punt van Apeldoorn (flits 1).

  

                                  Na Td6                                              nu … Lxa4?
Max Warmerdam sep 21 Max Warmerdam Guimares 21

 

Antonius Pavlidis – Max Warmerdam 0-1. En Passant – AMEVO Apeldoorn 5-5. Max staat al beter en weet zijn positie hierna flink te versterken. Td6 Td5; Txd5 exd5; Pd6 g6; hxg6+ Kxg6; Kc2 h5; Pxb7 Pc6! (paard mag paard op b7 niet nemen, dan promoveert a-pion); even later zijn van de pionnen alleen de d-pion en de h-pion nog over, waarmee de winst overtuigend wordt bereikt (Max wint vaak met pioneindspellen).

Max Warmerdam – Jose Gomes 1-0. Guimares Open 2021. …Lxa4?; Pxa4 en 1-0, want na …Txa4; wint wit in betere positie ook nog de kwaliteit door dubbele aanval met Lb5!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-