schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Twee Zoetermeerse schaakclubs in de KNSB-competitie 2021

 Na een lange Corona-periode zonder de gebruikelijke clubcompetitie is de nieuwe KNSB-competitie dan nu eindelijk weer gestart op zaterdag 18 september 2021. In Zoetermeer bestaan twee schaakclubs die allebei ingedeeld zijn in klasse 3E. Dat is niet bijster hoog voor een stad van 130.000 inwoners, maar de kans is groot dat Promotie daarin verandering gaat brengen. De laatste schaakjaren is Promotie al in de kop van het klassement geëindigd, en nu in de nieuwe competitie heeft Promotie de hoogste gemiddelde teamrating, en al is dat nog geen garantie, Promotie lijkt nu wel de grote favoriet voor het kampioenschap, en de eerste wedstrijd werd een daverend succes: een 7-1 winst op LSG3 uit Leiden. Hoe komt dat zo? Nou, de gemiddelde teamrating van Promotie is 2099, dat is relatief hoog voor klasse 3E en die is hoog opgekrikt door de komst van Eelco Kuipers, met rating 2317! Eelco is oud-Zoetermeerder, heeft al als Basisscholiertje het schaken geleerd bij Promotie. Het schaken ging hem zo goed af dat hij lid werd van het “grote” LSG in Leiden (al meermalen landskampioen geweest) en hij verhuisde ook naar Leiden waar hij nog steeds woont. Intussen damt Eelco ook in damclub Samen Sterk Hazerswoude en doet hij ook met veel plezier aan de KNDB-competitie mee! De terugkeer naar zijn oude club is voor Promotie de belangrijke impuls om dit seizoen wel op de eerste plaats te eindigen! Botwinnik is nu nog de klassegenoot van Promotie, maar staat er heel anders voor, de gemiddelde rating van Botwinnik is één van de laagste van klasse 3E. Op de eerste speeldag maakte Philidor2 uit Leiden het verschil met Botwinnik pijnlijk duidelijk: Botwinnik verloor met 6-2 (vier remises en vier nederlagen). De hoogste klasse in de schaakcompetitie is de Meesterklasse. Alleen van deze klasse worden de gespeelde partijen verzameld en gepubliceerd. Deze rubriek wil graag twee spektakelstukken laten zien uit de Meesterklasse of 3E. De favorieten van de Meesterklasse zijn waarschijnlijk wel weer opnieuw LSG uit Leiden, Charlois Europoort uit Rotterdam en Den Bosch die hun tegenstanders al in de eerste ronde weinig kans gaven: LSG, nog aanzienlijk versterkt met grootmeester Robin Swinkels, won met 6,5-3,5 van Zuid-Limburg; Charlois Europoort versloeg de Kennemer Combinatie met 7-3 en Den Bosch verpletterde Caissa uit Amsterdam met 9-1.   

 

                                 Na f4                                                         na … Tg2+
Eelco sept 21 Arthur Pijpers sept 2021

 

Jeroen Berrevoets – Eelco Kuipers 0-1, Promotie – LSG3 7-1, KNSB 3E.  Wit heeft nu een matnet gemaakt: Th7/f7#, maar zwart wacht dit natuurlijk niet af: e5; g3 exf4; gxf4 Kf5; h4 Txa2; Pf7 Tg2; Th7 Kxf4 en even later 0-1. Het verlaten van het onvolkomen matnet kostte wit extra tempi waardoor zwart alle witte pionnen kon opruimen en toen zwart met de twee verbonden gh-pionnen een opmars begon naar promotie staakte wit de strijd.

Arthur Pijpers – Jelle Sarrau 1-0, Zuid-Limburg – LSG 3,5-6,5, Meesterklasse. Zwart wint nog wel een pion, maar kan de andere opgerukte pionnen niet meer tegenhouden: Tg3 Txg3; Kxg3 Txh5; g6 Th8; g7 Ta8 of? Tg4 en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-