schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: Hoogovens 1969 voor Botwinnik

 

Het toernooi in Wijk aan Zee lijkt ook in 1969 sterker bezet dan ooit. Er zijn maar liefst 3 topgrootmeesters uit de USSR: Botwinnik, Geller en Keres. Verder zijn er nog 7 grootmeesters en 6 meesters. De Telegraaf meldde nog dat de “best of the west” Bobby Fischer en Bent Larsen “veel te duur” zijn om nog mee te doen in Wijk aan Zee. Toch zijn er nu startgelden en prijzengelden, en hoger dan vorig jaar. Tijdnood teisterde de eerste ronde, terwijl Olafsson reeds in 22 zetten van Kavalek won! Donner speelde na dameruil remise tegen Keres die de winst zonder dame niet meer zag zitten. Olafsson won in de tweede ronde ook van Portisch. Donner won van Langeweg en Botwinnik beet op graniet tegen Donner, remise! De vierde ronde bracht verrassend Langeweg op 3/4 want hij won al met enig geluk voor de derde keer. Donner speelde remise tegen Kavalek, met een pion meer kon hij net niet winnen. Botwinnik is al 57, grijs en kalend, lange toernooien vindt hij eigenlijk te zwaar, maar hij heeft wel de leiding met 3,5/4. Helaas kon Donner het niet bolwerken tegen Portisch in zijn afgebroken partij, maar vervolgens maakte hij remise tegen Benkoe die in de kopgroep verkeert. Botwinnik leidt met 5,5/6! In de zevende ronde wierp het paard van Geller helaas Donner uit het zadel. De kopgroep bestaat dan uit louter Russen: Botwinnik 6/7; Keres en Geller 5,5/7! Het griepvirus waart weer rond, mede daardoor kon Donner zich ook al niet redden tegen Olafsson en hij valt ver terug. Ook Botwinnik voelde zich niet prettig, remise, maar daags erop wandelde hij weer over Langeweg heen (7,5/9). De tiende ronde bezorgde iedereen weer rillingen en Botwinnik remise tegen Doda. Met Ree gaat het ook niet best, griep? Intussen is Geller langszij gekomen bij de grieperige Botwinnik (8,5/11). Aan de top gaat het niet zo snel meer. Geller en Botwinnik hebben 9,5/13. Donner heeft zich redelijk hersteld: 6,5/13. In de voorlaatste ronde maakten Geller en Botwinnik in hun onderlinge partij snel remise, waardoor nu Portisch met nog maar een halfje achterstand nog kansen krijgt in de laatste ronde! Maar de laatste ronde werden aan de top van het klassement vooral remises gespeeld, alleen Keres won nog van Ree. De eindstand: 1 en 2. Botwinnik en Geller 10,5/15; 3-4. Keres en Portisch 10; 5. Olafsson 9,5; 6. Benkoe 9; 7. Ciric 8,5; 8-9. Donner en Doda 7,5; 10. Kavalek 7; 11. Lombardy 6,5; 12. Ostojic 5,5; 13-14. Medina en Langeweg 5; 15. Van Scheltinga 4,5; 16. Ree 3,5.

 

                                   Na … Ph7                                                           na … g5
Olafsson kavalek 1969 Geller Efim P Portisch Lajos 1969

 

Olafsson – Kavalek 1-0. Hoogovens 1969. Olafsson speelt nu een dubbele aanval die al snel winst oplevert: Dc3! f6 of?; Pxc7! Lf5; Dc4+ Kf8; Pxa8 en 1-0.

Geller – Portisch  1-0. Hoogovens 1969. Geller bereidt nu mat voor met Ph2! Kg8; Pg4 Txg4; hxg4 en 1-0; de toren moest het paard wel slaan, want er dreigde mat in twee: Pf6+ Kh8 en Th7#.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-