bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Openingsdrive SLB september 2021

Begin september is op woensdag de openingsdrive gespeeld van Sweet Lake Bridgers (SLB) in hun nieuwe clublokaal aan de Albrandswaard 1 (ouderencentrum Meerzicht). De bridgesituatie lijkt er niet beter op geworden na corona en na de sluiting van denksportcentrum 2BHome, maar enkele clubs kunnen blijven samenwerken met het dure electronische materiaal. Ook BC De Sprinter zit nu op hetzelfde adres als SLB op donderdagavond, BC Kontrakt is verhuisd naar wijkrestaurant De Leyens aan de Gondelkade. BC Zoetermeer is verhuisd naar Sportcafé “De Veur”, speelt daar zelfs op meerdere dagen waaronder de maandagavond. De openingsdrive van SLB is gewonnen door Tonia Wubben & Charles Heijdra met 61,01%, gevolgd door Rob van den Bos & Ruud Kamphuis (58,63%) en Arie Smits & Frenk Wiersma (57,74%). Ik hoefde niet ver te zoeken naar een spectaculair spel, want al op spel 1 werd 4x 3SA geboden, en dat werd 2x gemaakt met twee overslagen, en 2x 1 down gespeeld. Er was 4x op kleur geboden, maar daarmee werden geen manchescores bereikt. Hoe moeilijk dit spel was blijkt al uit de bieding, waarin OW elkaar maar nauwelijks konden vinden.

Noord/Niemand

160.1

  160.2

 

Biedverloop bij Prof Jack

OW hebben volgens het biedverloop de meeste punten, maar de harten zitten overtuigend bij NZ en de andere drie kleuren overtuigen niet echt als “fittende” kleuren. Oost zou daarom nog 3SA kunnen bieden, en Jack denkt in tweede instantie dat dit misschien nog net kan.

Spelverloop

Drie schoppen is volgens double dummy (beste spel en tegenspel) wel te maken, maar vooral door introevers en het spelen van eerst klaveren en ruiten. Als de troeven er te snel uit zijn zou NZ vooral via de harten de tegenpartij (fors) down kunnen spelen. In de praktijk werd in het geval van 3SA steeds met harten uitgekomen en dan kan ook volgens double dummy OW zelfs twee overslagen maken. OW is immers sterk in klaveren en ruiten en bezit nog juist de relevante stoppers in harten en schoppen. Bij het uiteindelijk uitspelen van de vrije klaveren van West komt Noord in een dwangpositie, hij kan niet de relevante harten en de relevante ruiten allebei bewaren, en moet de taaie verdediging van of harten of ruiten opgeven, waarvan OW kunnen profiteren. In de praktijk waren de topscores voor Arie Smits & Frenk Wiersma en Lesley vd Meer & Peter Schneider die 3SA+2 maakten (bravo) voor 92,86%!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-