schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: 1962 bijna 200 deelnemers!

Ook in 1962 was het niet eenvoudig om het toernooi een aantrekkelijke topbezetting te geven, ook al waren er zes grootmeesters uitgenodigd: Donner, O’Kelly, Trifunovic, Bisguier, Robatsch en Bobotsov. Tot op het laatste moment konden de visumproblemen voor de Bulgaar Bobotsov niet worden opgelost. Henneberke die kort tevoren in Zevenaar een meesterresultaat had geboekt, kon vanaf de tweede dag invallen. Toen kon Aaron op die rommelige eerste dag nog een rondvaart maken door de Amsterdamse grachten, terwijl favoriet Trifunovic slechts de allerlangste weg van hotel naar spellokaal wist te vinden, met remise in de korte tijd die nog resteerde. In de eerste ronde werd trouwens alles remise, alleen Donner had in afgebroken partij tegen Langeweg nog winstkansen. Er waren heel veel groepen want het toernooi groeide dat jaar van 150 naar bijna 200 deelnemers, zodat er een grote tent moest worden opgezet om alle deelnemers nog netjes te kunnen opvangen. In de tweede ronde was er ongeveer hetzelfde beeld, met winst van Donner tegen Kottnauer. Dan twee rondes in het weekend. Donner wint van Aaron, maar verliest van dr. Trifunovic. Met 3/4 blijft Donner kanshebber op de hoofdprijs; Trifunovic volgt met 2,5/4. In de vijfde ronde vervolgde Donner met winst op O’Kelly, met zwart en al na 22 zetten (zie flits)! Donner staat nu met 4/5 halverwege het toernooi een volle punt voor op het veld! Helaas verraste Robatsch in de zesde ronde Donner die kort na de opening een onvoorzichtige manoeuvre ondernam, en Robatsch kwam zodoende langszij bij Donner met eveneens 4/6. Trifunovic (3+1) heeft nog een moeilijke afgebroken partij tegen Van Scheltinga te spelen. Langeweg is ook bezig aan een goed toernooi: hij staat opeens zomaar op de eerste plaats met 4,5/7, want Robatsch verloor en de partij van Donner werd afgebroken met winstkansen voor Donner. Die partij won Donner inderdaad van Henneberke, vervolgens speelde hij remise tegen Bisguier, maar Donner struikelde over de eindstreep door op de slotdag te verliezen van Van Scheltinga (flits), zodat hij tweede werd in de eindrangschikking na Trifunovic. De eindstand: 1. Trifunovic 6/9; 2-3. Donner en Robatsch 5,5; 4-5. Bisguier en Kottnauer 5; 6-8. Langeweg, O’Kelly en Van Scheltinga 4,5; 9. Aaron 2,5; 10. Henneberke 2.  

 

                                  Na … Pf6                                                       na … Dc7
Kelly Donner 1962 VScheltinga Donner 1962

 

O’Kelly – Donner 0-1. Hoogovens 1962. Le7 e4!; Df4 (?) Txg2+; Kh1 Tg4! En 0-1. Wit kan nog wel dames ruilen maar zwart pakt ook nog d5, en krijgt zo een winnende pionnenvoorsprong.

Van Scheltinga – Donner 1-0. Hoogovens 1962. Van Scheltinga combineert nu fraai naar mat: Te8! Tg7; Txe6 en 1-0, Txg5 helpt niet meer: La6+ Kb8; Te8+ Dc8; Txc8#!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-