schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: 1958: vierde lustrum voor Donner & Euwe 

Het toernooi in 1958 is ditmaal geen bescheiden, maar een groots opgezette manifestatie. Ter gelegenheid van het vierde lustrum zijn alle winnaars van de naoorlogse Hoogovenstoernooien uitgenodigd voor een uiterst sterk bezette hoofdgroep, waaronder zes internationale grootmeesters. In totaal gaat het om 160 schakers uit 20 landen. Enkelen zijn verhinderd, de deelnemers zijn, met het jaar waarin ze winnaar waren tussen haakjes: O’Kelly (1946); Van Scheltinga (1947); Donner (1950); Pilnik (1951); Euwe (1952); Pirc en Bouwmeester (1954); Milic (1955); Stahlberg (1956) en Matanovic (1957). Ook al speelt Euwe nauwelijks nog toernooischaak, hij wordt toch nog altijd als de grootste favoriet beschouwd, met Matanovic (de favoriet van Euwe zelf) als zijn grootste concurrent, de overige grootmeesters zouden eigenlijk te vredelievend zijn voor de hoogste plaats. In de eerste ronde speelden Euwe en Donner een remise tegen elkaar; Donner viel scherp aan maar kreeg geen kans. Donner behaalde een grootmeesternorm in het recente zonetoernooi te Wageningen en kan in dit Hoogovenstoernooi grootmeester worden! In de tweede ronde verloor Euwe bijna van Stahlberg maar kon met remise profiteren van diens tijdnood. Alles remise, behalve Van Scheltinga, hij verloor van Pilnik. In de derde ronde alles remise, maar in de vierde ronde bracht Donner groot materiaalverlies toe aan Matanovic met winst (flits)! Euwe is nog niet in vorm, nu moest hij een stuk offeren tegen Bouwmeester maar had voldoende pionnencompensatie voor de remise. Maar in de vijfde ronde versloeg Euwe met een schitterende combinatie Pilnik (flits). Ook Donner won weer, nu van Pirc, waarmee hij alleen aan de leiding kwam! Een ronde later won Euwe een vlotte aanvalspartij van Pirc, ook Bouwmeester won, Donner remise en dat betekende dat de kop van het klassement een verrassend mooie aanblik bood: drie Nederlanders op kop met 4/6. In de zevende ronde won Euwe voor de derde maal op rij en pakte daarmee de koppositie, want Donner en Bouwmeester speelden remises. De twee weekend-slotronden verliepen sensationeel, want Donner en Euwe werden gezamenlijk winnaar van dit toernooi, maar ze verloren ieder toch ook nog een partij. Bouwmeester speelde ook een prima toernooi en volgde op een halve punt. De eindstand: Euwe en Donner 5,5/9; 3-5. Matanovic, Bouwmeester en Stahlberg 5. 6. O’Kelly 4,5; 7-9. Van Scheltinga, Pilnik en Milic 4; 10. Pirc 2,5.

 

                                  Na Le2                                                      na Tb3
Matanovic donner 1958 Pilnik Euwe 1958

 

Matanovic – Donner 0-1. Hoogovens 1958. Fraai eindspel van Donner: …e3; Lxh5 exf2; Le2 Pe4! en 0-1 want Matanovic ontkomt niet meer aan beduidend materiaalverlies.

Pilnik – Euwe 0-1. Hoogovens 1958. Euwe gaat nu fraai combineren: Tb8!; b6 of? Lxb6; Tc1 Tba8; Lxb6 Ta1+; Kc2 Tc8+; Kd3 Txc1 en even later 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-