bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Een bijzonder vierschoppencontract Bob Slavenburg & André Boekhorst.

 

In de jaren zeventig komt Bob Slavenburg op bezoek in onder meer enkele rubrieken van André Boekhorst in de Volkskrant. André kent Bob Slavenburg vooral van de meestercompetitie van zijn club BCO. André is gedurende het jaar 1976 zelfs in nauw contact geweest met “Turbo-Bob”, vertelt André in zijn boek Een tipje van de sluier. Het Utrechtse BCO was destijds gepromoveerd naar de Meesterklasse van 1976, en had grote twijfels of het zich daar staande kon houden. Het team moest worden versterkt, anders zou het zeker degraderen was de gedachte die de overhand kreeg. Bob Slavenburg, die in aanvaring met de Belastingdienst was gekomen en was uitgeweken naar Marokko, bleek bereid om het Utrechtse team te helpen, maar niemand vertrouwde blind op zijn toezegging. Hij zou daarvoor immers een keer of tien van Marokko naar Nederland moeten reizen en dat voor een team waarmee hij geen enkele binding had. De competitie naderde en toen André een dag voor de eerste wedstrijd nog niets van Bob had gehoord, werd besloten een invaller bij de hand te houden. ’s Morgens belde Bob echter op vanuit Casablanca, dat hij ’s avonds tegen Culemborg zou uitkomen. Bob arriveerde een paar minuten voor de aanvang om 8 uur. Het zag zwart van de toeschouwers en André was knap zenuwachtig om met de oud-wereldkampioen aan te treden. Het viel niet mee. Bob had de vreemdste opvattingen, kon er niet tegen om niet begrepen te worden en André kreeg er bijna elk spel danig van langs.

 

    Zuid/NZ. Uit de viertallen Meestercompetitie 1976

BCO

 

 Biedverloop

Bob had een passie voor de hoge kleuren en dat was het enige dat werd afgesproken: elke hoge kleur moet worden geboden. Op het onderhavige spel gaf hij zelf het “goede” voorbeeld.

André op Zuid opende met één harten en Bob zei één schoppen. Twee schoppen was een gemakkelijk tweede bod voor André. En Bob verhoogde zonder aarzelen tot vier schoppen!  

Afspel vier-schoppencontract NZ

Oost begon met zijn drie schoppen te maken en switchte toen naar harten. Maar de volgende tien slagen waren probleemloos voor NZ.

Andere tafel: 3SA down gespeeld

Aan de andere tafel was 3SA down gegaan. De schoppenkleur was daar helemaal niet eens genoemd want ogenschijnlijk is daar voor de bieder niet veel mee te beginnen. Zo ging het vaak met Bob Slavenburg. Bob had vaak succes omdat de tegenstanders tegen hem niet in hun scherpste spel kwamen. Naar André Boekhorst.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-