schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK Schaken: NK 1981 opnieuw voor Timman

 Het 14e en laatste NK in Leeuwarden, want de hoofdsponsor Friesland Bank trok zich terug zoals al verwacht. Immers, er is bijna nooit een echte topbezetting, waardoor de sponsor het met tegenvallende publiciteit moet doen. Hierdoor viel er een financieel gat van fl.50.000 te dichten, waarvoor schaakpromotor Waling Dijkstra zich persoonlijk garant stelde. Eerst zou het NK een twaalfkamp worden net als vroeger, maar onder druk van de spelers werd het toch een veertienkamp. De eerste prijs was weer fl. 6000. Enkele dagen voor de opening van het toernooi overleed de zwaar beproefde promotor Waling Dijkstra op 73-jarige leeftijd. Tijdens de daardoor sobere openingsplechtigheid werd al enigszins duidelijk dat dit het laatste toernooi in Leeuwarden zou zijn.

In de eerste ronde wonnen de favorieten Jan Timman en Jan Hein Donner van Hans Ree en debutant Herman Grooten. Ook de andere twee debutanten, Kuijf en Stehouwer, verloren, door te langzaam spel, in tijdnood stortten hun stellingen in elkaar. In de tweede ronde remiseerden Timman en Donner met elkaar, zodat de Friezen Ligterink en Boersma met 2/2 de koppositie pakten. In de derde ronde dacht Herman Grooten een pion van Timman te kunnen winnen, maar hij kreeg daarna een overweldigende aanval over zich heen en moest al snel opgeven. Ligterink en Van der Wiel houden na drie ronden Timman gezelschap met 2,5/3. In de vierde ronde speelden Van der Wiel en Timman een spectaculaire partij waarin Van der Wiel eeuwig schaak forceerde. Maar de kopgroep bleef in stand, mede doordat Gert Ligterink Donner op remise hield. Hans Ree, pas benoemd tot IGM, zag zijn aanvalsoffers in de vijfde ronde tegen Rini Kuijf, volledig mislukken, met verlies. Ook Ligterink verloor, van Herman Grooten die in verloren stand nog een winnend trucje had. Max Pam was in Trouw heel enthousiast over Jan Timman die Gert Ligterink van bord zette in een finesserijke partij. Eigenlijk kan alleen Van der Wiel Timman volgen, hij brak af tegen Hartoch met winstkansen. In de zevende ronde had Timman lang voordeel tegen Hans Böhm, het was niet genoeg voor de winst, remise. Halverwege het toernooi is de tussenstand aan de kop: 1. Timman 5,5/7; 2. Van der Wiel 5; 3. Donner 4,5+1; 4. Langeweg 4,5. Totaal onverwacht verloor in de achtste ronde de ineens onzeker spelende Timman van Kuijf, waardoor Donner na winst op Boersma de kop overneemt met 6/8. “Timman de kluts kwijt” kopte Nieuwsblad van het Noorden, nadat Timman opnieuw verloor. Nu had vanaf de opening Paul van der Sterren het initiatief en hij won door een fraaie combinatie (flits ). Donner, die met Langeweg remiseerde, staat nu een vol punt voor op Timman. In de tiende ronde bleef Donner nog net op de been tegen Stehouwer, waardoor Langeweg en Timman hem op een half puntje zijn genaderd. Met nog drie ronden is de spanning te snijden. Vervolgens won Jan Timman heel fraai van mede-favoriet Langeweg door een verrassende insluiting van de dame van Langeweg. Ook Donner won. Maar in de voorlaatste ronde volgde Donner een verkeerd plan tegen Ree en verloor. Door remise te spelen kwam Jan Timman naast Donner aan de leiding. Het kampioenschap gaat tussen Donner en Timman, hun achtervolgers staan een vol punt achter. In de laatste ronde won Timman overtuigend en kwam Donner niet verder dan remise.

De eindstand is: 1. IGM Jan Timman 9/13; 2. IGM Jan Hein Donner 8,5; 3. IGM Hans Ree 8; 4-6. Kick Langeweg, Gert Ligterink en John van der Wiel 7,5; 7-8. Paul Boersma en Paul van der Sterren 6,5; 9-10. Rini Kuijf en Coen Stehouwer 6; 11. Rob Hartoch 5; 12-13. Hans Böhm en Fred van der Vliet 4,5; 14. Herman Grooten 4.

         

                      Na … Ta1                                     na h4                                   na Dxe6
Bohm Hans Ree Hans 1981 Timman Jan H Van der Sterren Paul 1981 Boersma Paul Timman Jan H 1981

 

Hans Böhm – Hans Ree 0-1. NK 1981 Leeuwarden. Lh3? En Ree wint nu door Th1+ en 0-1, want na Kxh1 volgt Dxh3+; Kg1 Ta1+, enz.

Jan Timman – Paul van der Sterren 0-1. NK 1981 Leeuwarden. Paul gaat combineren: e4!; Pd4 Dd5; Pe2 Td3; cxd3 Dxb3+; Tc2 exd3; Pd4 Lxd4 en 0-1.

Paul Boersma – Jan Timman 0-1. NK 1981 Leeuwarden. En Jan wint nu door: Dxf2+; Ke5 Dxe3+; Kxf5 Tc5+ en 0-1, want koning gaat mat.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-