bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Briljante deblokkade van Bob Slavenburg

 

Begin juli 1981 overleed Bob Slavenburg, maar ook na zijn overlijden zijn nog een aantal spellen van hem in rubrieken verschenen. Klaas Boer presenteert in zijn rubriek in het Nieuwsblad van het Noorden van 11-9-81, de uitkomst van zijn speurtocht naar briljant gespeelde spellen bridge, maar het blijkt al snel dat die niet in overvloed voor handen zijn, zodat hij toen maar weer zijn toevlucht nam tot wijlen Bob Slavenburg, de wereldkampioen 1966, die samen met de Oostenrijker Peter Manhardt, de wereldkampioen 1970, een spel had gespeeld met daarin een briljante deblokkade.

Spel 52. Zuid/Niemand. Een briljante deblokkade.

Manhardt 81

 

Biedverloop

Bob Slavenburg (Zuid) opende één klaveren, West doubleerde, Manhardt drie klaveren, en met zijn gewone flair gokt Slavenburg 3SA.

Spelverloop

West startte met schoppenaas, vervolgde met de heer waaronder Bob zonder aarzelen zijn boer gooide. West vervolgde met de schoppenvrouw en daarna schoppen tien. Slavenburg op Zuid heeft geen schoppens meer, ziet u nu welke kaart Bob moet bijgooien om 3SA te maken? Want het enige kaartduo in het spel dat het Bob nog mogelijk maakt om 3SA te maken is klaveren negen (of boer). Hij gooide nu inderdaad klaveren negen bij! Klaveren negen heft de klaverenblokkade in Noord op! Na schoppen tien, de vierde en laatste slag voor OW, komen NZ aan de beurt. Na de slag met de klaverenaas kan klaverenboer door de heer worden overgenomen en door de deblokkade kunnen nu alle klaveren in Noord worden gemaakt om daarna de rest van de slagen in Zuid te maken: contract gemaakt. Een briljant gespeeld spel dat een ereplaats verdient in de leerboeken over blokkeren en deblokkeren, aldus Klaas Boer!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-