schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Jorden van Foreest (21) wint Tata Steel 2021

 

In deze Corona-tijden vinden nauwelijks evenementen plaats, maar halverwege december 2020 besloot Tata dat de 83e editie van het schaakevenement in de Moriaan in Wijk aan Zee doorgang kon vinden, maar alleen voor de grootmeestergroep, en zonder toeschouwers, al konden die wel terecht op internet. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben het spannende verloop van dit populaire evenement via de Tata-sites gevolgd, en konden dus ook online schaakpartijen naspelen. Bovendien organiseerde de KNSB een schitterend dagjournaal, want op heel interessante wijze gepresenteerd door IM Stefan Kuipers. Voor de Nederlanders was de zevende ronde de eerste memorabele ronde omdat Jorden van Foreest en Anish Giri allebei wonnen. Zij sloten toen halverwege het toernooi met evenveel punten (4,5/7) aan bij het leidende duo van dat moment, Caruana en Firouzja. Het is daarna helemaal een historische gebeurtenis geworden, want ondanks de supersterke bezetting, naast de al genoemde titelhouder Caruana en jeugdwereldkampioen Firouzja, deed onder meer ook nog mee wereldkampioen Carlsen en de verrassende jonge Rus Esipenko, stonden aan het eind van het toernooi de twee Nederlanders bovenaan. Toen titelverdediger Fabiano Caruana en jeugdwereldkampioen Alireza Firouzja hun laatste partijen remise speelden en daardoor op 8/13 eindigden, stonden de beide Nederlanders Anish Giri en Jorden van Foreest definitief op de plaatsen 1 en 2 met 8,5/13 en na de drie spannende beslissingsmatches die pas in de tijdnoodfase tot ontknoping kwamen, werd Jorden uiteindelijk de winnaar van het uiterst boeiende 83e Tata-toernooi. Na de winst van Jan Timman in 1985 heeft het 36 jaar geduurd voordat er weer een Nederlander het toernooi won! Jorden heeft in dit toernooi bovendien de magische ratinggrens van 2700 overschreden en hij steeg van de 66e plaats op de wereldranglijst naar de 37e plaats. Gezien met name zijn formidabele tactische inzicht zal hij nog wel verder stijgen, en waar zal zijn top uiteindelijk liggen?

Wie ook het dagjournaal van Stefan Kuipers volgde, moet toch zeker wel onder de indruk zijn gekomen van het tactische meesterschap van de grootmeesters, want herhaaldelijk zaten er heel fraaie combinatoire afwikkelingen in de partijen, maar die werden ruim vooraf (bijna) allemaal al gezien; alleen de exotische gigantisch complexe combinatiemogelijkheden van de computerprogramma’s bleven buiten bereik. Stefan Kuipers liet wel enkele van die “ontzagwekkende computercombinaties” zien en merkte hierover nog maar eens op, dat de hedendaagse computers de stand in no time dieper kunnen analyseren dan de menselijke schakers. 

 

                     Na …Kg7                                            na …Tb3                                         na … fxe5
jorden 2021 Anish 2021 Jorden 2021.2

 

Jorden van Foreest – David Anton 1-0. Tata Steel 2021. Te4, blunders waren schaars, maar nu komt er één: Ld3?; Dg3+ en 1-0 vanwege de dubbele aanval van de dame op koning en loper.

Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek 1-0. Tata Steel 2021. g5 Lb2? Radoslaw mist nu de fraaie matcombinatie die Giri hierna gaat uitvoeren: Txh7 en 1-0, want Kxh7 helpt niet: Td7+ Kg8; h7+ Kh8; Pg6#

Jorden van Foreest – Nils Grandelius 1-0. Tata Steel 2021. De witte koning doet inmiddels mee aan de mataanval, zoals na Dxe5 (en 1-0) want Da7 met zwart beschermt wel de zevende maar niet de achtste rij; Dh8+ Kxh8; Txf8#!!

Bram Doeves, mede naar dagjournaal van Stefan Kuipers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-