schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK Schaken: Het NK 1957 voor grandioze Donner

Titelhouder Euwe, die de kampioen 1954 Donner in een match had verslagen,  meldde zich af voor het NK 1957 in verband met een nieuwe werkkring, hij vond het niet netjes om gelijk al 14 dagen vrij te vragen om het NK te kunnen spelen, maar hij zou zich beslist niet terugtrekken uit de schaakwereld. Ook Prins en Muhring meldden zich af vanwege drukke werkzaamheden. Het NK 1957 was weer in Amsterdam. Het NK 1957 zonder Euwe werd beschouwd als een “open strijd” al was Donner één van de grootste favorieten. Donner en Spanjaard begonnen sterk, maar Donner speelde al gauw twee remises, tegen Spanjaard en tegen Orbaan, die een gevaarlijke koningsaanval opzette, waartegen Donner nog net de remise vond. De stand van dit toernooi was heel lang onoverzichtelijk, met name Donner had op een gegeven moment vier afgebroken partijen, en hij was nog een dag ziek ook, evenals Barendregt en Orbaan! Spanjaard was daarom het eerste deel van dit toernooi op kop. Spanjaard had daarbij mazzel tegen de toen 20-jarige jeugdkampioen Frits Roessel die zich verrekende bij het uitvoeren van een combinatie, en bovendien wankelde Spanjaards troon vervolgens tegen Orbaan, maar hij bleef overeind en Spanjaard leidde toen met 4 uit 5! Maar in de volgende twee ronden viel Spanjaard terug doordat hij twee nullen te verwerken kreeg en Van den Berg de koppositie overnam. De sensatie van de achtste ronde was dat jeugdkampioen Frits Roessel niemand minder dan Donner van het bord veegde, al zou hij de partij na het afbreken pas winnen. Na de achtste ronde werden zo’n beetje alle afgebroken partijen uitgespeeld en door twee belangrijke afgebroken partijen te winnen van Van den Berg en Bouwmeester, bleek Donner toch naar de eerste plaats te zijn gestegen, met 6 uit 8, met daarna Van den Berg met 5,5 en met Bouwmeester en Spanjaard met 5 op de derde en vierde plaats. In de negende ronde won Donner van Barendregt terwijl Bouwmeester en Van den Berg tegen elkaar remise speelden en Spanjaard verloor van Kramer. En aangezien Donner ook de twee laatste partijen won, werd hij met twee punten voorsprong al met al zeer overtuigend de nieuwe kampioen! Imponerend was ook het resultaat van jeugdkampioen Frits Roessel, die gedeeld tweede werd.

De eindstand van het NK schaken 1957:

1.Donner 9/11 (+8=2-1); 2/3/4. Van den Berg, Roessel en Bouwmeester 7; 5. Cortlever 6; 6. Spanjaard 5,5; 7/8/9. Van Scheltinga, Kramer en Barendregt 5; 10. Van den Bosch 4,5; 11. Orbaan 3; 12. Visser 2.

                  

                                Zwart aan zet                                             na Dd7
Orbaan Bouwmeester copy Donner Cortlever

 

Orbaan – Bouwmeester 0-1. NK Amsterdam 1957. Bouwmeester zette hier voort met Pc5xe4!! Als fxe4, dan Pg4 en witte dame moet de diagonaal g1-a7 verlaten, waarna Db6+ beslissend is. Orbaan zette anders voort, maar gaf na de daaropvolgende zet op.

Donner- Cortlever 1-0. NK Amsterdam 1957. Cortlever zette hier zwak voort met La3; Ta1 b5; Le5+ Kh6; Dh3+ en 1-0, want mat is onafwendbaar.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-