schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK schaken: NK 1998 voor Ivan Sokolov

 Dit NK werd in Rotterdam gehouden en was opnieuw het sterkste NK aller tijden, met maar liefst tien IGM’s. De schakers waren te gast in het nieuwe hoofdkantoor van hoofdsponsor Broekhuis in één van de buitenwijken van Rotterdam, in een toen nieuwe maar nogal desolate omgeving: “de ambiance ontbreekt in dit toernooi”. Toch was de algehele stemming onder alle aanwezigen opperbest, mede omdat Gert Ligterink op humoristische wijze het commentaar verzorgde bij de demonstratieborden.

De Nederlandse kanshebbers Timman en Van Wely troffen elkaar al in de eerste ronde en Van Wely maakte het vanaf de 44e zet doeltreffend uit. Timman had trouwens een matige start, maar won de laatste 4 ronden op rij. Vervolgens was er een spectaculaire partij tussen Reinderman en Van Wely, en een sterk programma liet zien dat Reinderman de buit kon binnenhalen, maar dat gebeurde niet, Van Wely won. Van der Wiel won met inventief aanvalsspel van Sosonko. Sosonko was dit toernooi goed begonnen, maar in de tweede helft zakte hij ver terug. Nijboer mopperde op zichzelf toen hij Timman gelegenheid gaf tot een schijnoffertje. Hoe had hij zoiets kunnen missen? Timman maakte handig gebruik van dit buitenkansje. Tegen het einde van het toernooi deed Piket nog van zich spreken: hij had slechts 27 zetten nodig om titelverdediger Nikolic te verpletteren. Sokolov werd de nieuwe kampioen en gaf zijn kampioenschap nog extra glans met een fraaie score. Hij bleef ook als enige deelnemer ongeslagen. De eindstand naar Fritz (Fritz laat Sipke Ernst buiten beschouwing): 1. Sokolov 8/10; 2. Timman 7; 3. Van Wely 6,5; 4. Nikolic 6,5; 5. Piket 5,5; 6. Van der Wiel 4; 7. Sosonko 4; 8. Nijboer 3,5; 9. Van der Weide 3,5; 10. Reinderman 3,5; 11. Van der Sterren 3. (tekst naar de zaterdagrubrieken van Herman Grooten in Trouw; de vroegere dagverslagen in de kranten worden steeds schaarser en korter).

           

                              Na … Db6                                                           na Dxg2
Van der Wiel John Sosonko Gennadi 24Db6 Timman Jan H Van der Weide Karel 51.Dxg2

 

John van der Wiel – Genna Sosonko 1-0. NK 1998. John is bezig aan een fraaie matcombinatie en na Tg4 is het 1-0, want zwart heeft geen goede verdediging meer tegen de witte matdreiging:

Dxh6+ Lxh6; Txh6+ Kxh6; Th4#

Jan Timman – Karel van der Weide 1-0. NK 1998. Nadat wits dame de g-pion verhinderde door te breken, had wit al doorslaggevend voordeel en bereikte wit na enkele zetten mat, na: d5; Pxe5 dxe4+; Kd4 exf3; en Pf7#!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-