schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: NK schaken 1997 voor Nikolic.

 In 1997 verhuisde het NK van Amsterdam naar Rotterdam, naar de Feijenoord-Kuip. Jeroen Piket zat hier als Feijenoord-fan in een vertrouwde omgeving. Tegen favoriet Ivan Sokolov pakte dat nog goed uit, Piket won binnen de 40 zetten. Titelhouder Jan Timman had in Rotterdam een “bloeddorstige blik” in de ogen en kwam na drie ronden aan de leiding, mede door een zege op de toen 18-jarige debutant Erik van den Doel uit Leiden. In de vierde ronde versloeg Timman ook John van der Wiel na een stukoffer. Maar de ook debuterende Nederlandse Bosniër IGM Predrag Nikolic bleef na winst op Nijboer met een half puntje achterstand in het spoor van Jan Timman. Een ronde later kwam Timman goed weg met een remise tegen Paul van der Sterren (flits 1) en kreeg hij gezelschap van Nikolic. De grootste verrassing van de vijfde ronde was de winst van Erik van den Doel op Jeroen Piket. Na taaie strijd wordt Timman – Nikolic remise, waardoor Sokolov tot op een half punt nadert. Voor Jeroen Piket loopt het toernooi op een catastrofe uit, hij verliest opnieuw, ditmaal van John van der Wiel, door een combinatie met “een groot lek”. In de negende ronde overkwam Timman een dramatische nederlaag in 21 zetten tegen Cifuentes. Timman zat naar eigen zeggen in een “must win situatie” maar voor alweer scherp op de winst spelen was hij eigenlijk te vermoeid door twee toernooien pal achter elkaar te spelen. Niettemin bracht Timman een ronde later de spanning terug door op de 11e zet met een nieuwtje te winnen van Jeroen Piket. John van der Wiel was aan een goed toernooi bezig, hij versloeg in de tiende ronde Erik van den Doel in een uitstekende partij. Aan het slot van het toernooi waren er nog vier kanshebbers, Timman en Nikolic eindigen samen met 7,5/11 op de eerste plaats, gevolgd door Ivan Sokolov en John van der Wiel met 7/11. Genna Sosonko eindigde als vijfde met 6,5/11. Uiteindelijk werd Predrag Nikolic kampioen door de play-offs met 2,5-1,5 van Jan Timman te winnen. 

                                           

                                   Na Te4                                     na … Txf2
Van der Sterren Paul Timman Jan H 30Te4 Van der Weide Karel Timman Jan H 50Txf2

 

Paul van der Sterren – Jan Timman ½-½. NK 1997. Wit is duidelijk aan het winnen volgens Fritz bij Tc1, omdat de zwarte dame geen goed veld heeft, maar Paul speelde Lf3, en nu vervolgt Timman met een prachtige combinatie naar een gebalanceerde stand: Lf3? Dxd1; Dxd1 Txd6!; h3 Txd3; Dxd3 Te1+; Df1 Txf1; Kxf1 =.

Karel van der Weide – Jan Timman 0-1. NK 1997.  Na … Txf2 was het 0-1, want een variant: Txf3 Pxg3+; Txg3 Lxg3!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-