schaakSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Geschiedenis NK - het NK 1994 

 Na de AVRO-studio in Hilversum, en na het Philips Stadion in Eindhoven, verplaatste het NK Schaken zich in 1994 naar het Holiday Inn Hotel in Amsterdam, met de uitgeverij Wolters Kluwer als de nieuwe hoofdsponsor. Opnieuw kan worden gesteld dat, ook zonder Timman, dit NK van 1994 op dat moment het sterkste aller tijden was. Want Timman (ELO 2635) was op de Wereldranglijst intussen gepasseerd door Jeroen Piket (ELO 2640), en ook door Ivan Sokolov (ELO 2650), sinds 1994 met de Nederlandse schaaknationaliteit! Sokolov verliet anderhalf jaar eerder Sarajevo in Bosnië en was sindsdien niet teruggekeerd vanwege de oorlogssituatie aldaar. Hij bewoonde toen samen met de broers Predrag en Nobosja Nikolic een flat in Oegstgeest. Niettemin begon Sokolov met twee nullen, en na een inhaalrace eindigde hij toch nog op 6,5/11, maar te weinig voor de eerste plaats. Die eerste plaats was heel overtuigend voor al de vierde keer in vijf jaar voor Jeroen Piket, die vanaf het begin gedurende het hele toernooi op kop stond, niets verloor en van enkele belangrijke concurrenten, zoals Van Wely, won. Ook John van der Wiel scoorde een stabiel verloop, maar won twee keer minder dan Piket. Van Wely had een wisselvalliger scoreverloop, verloor drie keer, maar won zes keer. De eindstand bovenaan was:

1.Jeroen Piket 8,5/11; 2. John van der Wiel 7,5/11; 3. Loek van Wely 7/11; 4 en 5. Roberto Cifuentes en Ivan Sokolov 6,5/11.

                                                    

                                  Na …Td2                                   na …Dg7
Van der Wiel John Hoeksema Hendrik Pieter 34Td2 Nijboer Friso Piket Jeroen 27Dg7

 

John vd Wiel (2570) – Henk Hoeksema (2405) 1-0. John gaat op jacht naar een stuk:

Dc3! Tb8 (?); g3! Df3 of?; Dxd2 (torenwinst) en even later 1-0.

 

Friso Nijboer (2530) – Jeroen Piket (2605) 0-1. In deze partij gaat het initiatief over op Jeroen.

Intussen is de stand gebalanceerd, maar wit gaat nu in de fout met pionwinst en daarna komt de wals van Jeroen in actie:

Txf5 Txe2; Lxe2 Dd4+; Kf1 Lxg2+; Kxg2 Ph4+ en 0-1 op het punt van kwaliteitswinst voor zwart.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-