schaakSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Paul vd Sterren met riante voorsprong NK 1993

In de jaren 90 doen er steeds meer grootmeesters mee aan het NK schaken. In 1993 is het NK opnieuw beduidend sterker bezet dan ooit tevoren: er doen maar liefst acht grootmeesters mee in een veld van 12 topschakers. Behalve Timman zijn de andere grootmeesters allemaal present, inclusief Hans Ree die op het laatste moment mocht invallen voor Jan Timman. Sosonko (ook al 50) en Ree “verdedigen de eer van de dinosuarussen” schrijft Gert Ligterink, en verder zijn het Nijboer, Cifuentes, Van der Sterren, Van der Wiel, Piket en Van Wely. De laatstgenoemde schakers zouden de favoriete “eersten” zijn! Maar Jeroen Piket had net een pak slaag gehad van Kortsjnoj die een match tussen beiden met 6-2 had gewonnen! Hoe snel zou Piket van deze “schade” herstellen, was de vraag van de concurrentie. Loek van Wely is in 1993 de jongste IGM en hij nadert met zijn ELO met rasse schreden Jeroen Piket en Jan Timman! John van der Wiel begon het NK met de mooiste zege: na een fraai kwaliteitsoffer kwam een beslissende aanval. Hans Ree tuinde in een valletje van Nijboer en verloor. Een ronde later gaf Ree een stuk weg in remisestand. Sosonko verspeelde ook de remise tegen Paul vd Sterren. Nijboer versloeg in grote tijdnood Sosonko. Heel bijzonder was de zesde ronde: “onnozelheid troef!” Op vrijwel elk bord missers en blunders en alleen Paul vd Sterren onttrok zich aan de misère. Hij versloeg medekoploper Nijboer. Maar Van der Wiel kreeg de winst cadeau van Ree in verloren stand; Hoeksema verspeelde een gewonnen stand tegen Piket, Van Mil verloor onnozel van Van Wely, en Sosonko miste de winst tegen Martens. Achter Paul vd Sterren bleef het rommelen en na negen ronden kon hem nog weinig gebeuren in zijn race naar de titel: Paul 7,5/9, gevolgd door Cifuentes, Nijboer en Van der Wiel 5,5. Paul van der Sterren voltooide “zijn” NK met twee remises en bekroonde (tot zijn eigen verbazing) daarmee een supersterk gespeeld toernooi met de titel en twee punten voorsprong op de rest van het veld! De eindstand: 1. Paul vd Sterren 8,5/11; 2-4. Cifuentes, Nijboer en Vd Wiel 6,5/11; 5-6. Piket en Riemersma 6/11.

                

                                 Na Dd4-e3                                 Na … Tf8-f2; nu Dg5?
Riemersma Liafbern Van der Wiel John 21.De3 Ree Hans Nijboer Friso 21Tf2

 

Liafbern Riemersma – John van der Wiel 0-1. NK 1993. John is bezig aan een prachtige aanval na een kwaliteitsoffer. De witte dame staat intussen al niet best maar wordt nu opgejaagd naar een nog slechter veld: … Txc3; Df2 (?) Da1+ en 0-1, want Kd2 Txc2; Kxc2 Da2+ en witte dame gaat verloren.

Hans Ree – Friso Nijboer 0-1. NK 1993. Friso toont nu fraai aan dat nu Dg5 een foutzet is: …Tf1+! En 0-1 want zwart wint of een dame na Txf1, of een toren na Kc2 Dxg5; Txg5 Txh1!!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-