schaakSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Jeroen Piket won NK Schaken 1990 .

 

Herman Grooten schreef in zijn rubriek in Trouw dat het NK Schaken nog nooit zo’n sterke bezetting heeft gehad als in dat jaar. In 1990 waren Jeroen Piket en Paul van der Sterren intussen benoemd tot IGM, en aangezien John van der Wiel en Hans Ree ook aan dit NK deelnamen, deden vier grootmeesters aan dit evenement mee en voor de rest louter IM’s! Er zijn geen zwakke spelers meer en dat maakte de strijd volkomen open. In de derde ronde kwam titelhouder Rini Kuijf alleen op kop. Daarentegen leek Hans Ree na twee nederlagen al uitgeschakeld voor een topplaats. Na een “fascinerende partij” verscheen John van der Wiel ook weer in de kopgroep. Jeroen Piket deed goede zaken met twee achtereenvolgende zeges en stond na vijf ronden alleen op kop met 4,5/5! Hierna kon Jeroen zijn toppositie consolideren door remises te spelen. In de negende ronde verloor John van der Wiel verrassend van Manuel Bosboom, en zo zag Jeroen Piket zijn grootste concurrenten John van der Wiel, Paul van der Sterren en Rini Kuijf alle drie eerst dichterbij komen en vervolgens toch weer door twee nederlagen wegvallen. In de laatste ronde moest Jeroen Piket remise spelen om kampioen te worden, maar tegenstander Rini Kuijf maakte er nog een spannende partij van, kwam langzaam in het voordeel, maar vergiste zich, waardoor Jeroen een stuk voorkwam, maar akkoord ging met remise om zijn eerste kampioenschap van Nederland veilig te stellen. Eindstand eerste vier: 1. Jeroen Piket 7,5; 2. Joris Brenninkmeijer 7; 3 en 4 Gert Jan de Boer en Rini Kuijf 6,5.                                              

                                    Na … Lc5                                     Na Kf2
Bosboom Manuel Nijboer Friso 26Lc5 Douven Rudy C Piket Jeroen 38.Kf2

 

Manuel Bosboom (2425) – Friso Nijboer (2485) 1-0. De c-pion bezorgt Manuel een paard voorsprong: Pb8! Lxe3; Pxa6 Lb6; c5 Td8; Txd8 Lxd8; c6 Kf7 of?; c7 Pxc7; Lxc7 Pxc7 en 1-0.

Rudy Douven (2440) – Jeroen Piket (2495) 0-1. Met zijn volgende zet laat Jeroen Piket zien dat hij fraaie combinaties in zijn standen kan brengen: … Dd6!; Td2 fxe3+; Txe3 Dh2+; Kf3 Txe3#  

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-