schaakSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: NK Schaken 1989: spannend tot de laatste ronde.

 

Jan Timman, Genna Sosonko en Hans Ree ontbraken bij het NK Schaken 1989 in de AVRO-studio in Hilversum. Het grootmeestersgilde was nu vertegenwoordigd door John van der Wiel en eigenlijk ook al door Jeroen Piket. Jeroen Piket was nog niet officieel IGM, maar dat zou niet lang meer duren, want hij behaalde kort daarvoor zijn derde GM-norm in Lugano! De grote favoriet John van der Wiel werd echter al in de openingsronde elegant van het bord gezet door Kick Langeweg. De belangrijkste concurrenten Paul van der Sterren, Jeroen Piket en titelhouder Rudy Douven speelden allemaal remise. In de derde ronde werd Paul vd Sterren mede-koploper door een fraaie winst op Gelpke. Hij strafte een foutzetje van Gelpke af met een buitengewoon sterk stukoffer. In de vierde ronde kwam de eerste winst van John vd Wiel tegen Kuijf, maar Jeroen Piket wilde te veel, en verloor van debutant Albert Blees. Na het weekend stond Albert Blees (met de laagste rating van alle deelnemers) heel verrassend met 4,5/6 op kop en met een vol punt voorsprong op zijn achtervolgers. Blees zit op fluweel, kopte de Leeuwarder Courant twee dagen later, want door zijn vierde overwinning stond hij met 6/8 nog steeds een vol punt voor op zijn belagers, met nog drie ronden te gaan. Maar in de negende ronde ging het dan toch fout met Blees tegen hekkensluiter Nijboer. Na een goed begin raakte Blees het spoor bijster, en hij kreeg gezelschap op de topplaats van Jeroen Piket en Rini Kuijf. In de tiende ronde won Rini Kuijf terwijl de beide andere koplopers verloren. Een remise is nu genoeg voor Kuijf om de titel te grijpen. Maar de elfde ronde maakte een wonderlijk einde aan het toernooi. De vier achtervolgers met een punt achterstand op Kuijf waren niet in staat om dat punt te behalen, zodat Rini Kuijf zelfs na een verliespartij gewoon kampioen werd. Jeroen Piket nam risico’s en verloor. Albert Blees verloor zijn laatste drie partijen, dus ook zijn partij in de laatste ronde. En de partij tussen John vd Wiel en Paul vd Sterren werd remise door zetherhaling. De eindstand aan de top werd zodoende: 1. Rini Kuijf 7/11; 2 en 3. John vd Wiel en Paul vd Sterren 6,5/11.                                    

                                  Na … Kf6                                      na … Pxc4
Piket Jeroen Cuijpers Frans Andre 57Kf6 Gelpke Peter Piket Jeroen 24Pxc4

 

Jeroen Piket – Frans Cuijpers 1-0. NK schaken Hilversum 1989. Ook al verloor Jeroen Piket drie partijen in dit toernooi, hij gaat steeds gevaarlijker worden, want evenals Jan Timman en John vd Wiel heeft ook Jeroen Piket een overduidelijk combinatietalent. Ta6 Lc7 (op Torenruil zal loper opgeofferd moeten worden om b-pion af te stoppen); Pb4 Kf7; Ta7 Txb5 of?; Txc7+ en wit is beslissend materiaal voorgekomen.  

Peter Gelpke – Jeroen Piket 0-1. NK schaken Hilversum 1989. Wit speelt nu Tg4 en 0-1 (Pxc4 Dxc4 was beter geweest) want nu zou volgen Lc2+ en de witte dame gaat altijd verloren!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-