schaak Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: NK schaken 1986

Ook het NK schaken 1986 was in de AVRO-studio in Hilversum en opnieuw ontbraken Jan Timman en Genna Sosonko in dit NK. De schakers hadden nu minder tijd. Gebruikelijk was 2,5 uur voor 40 zetten en dat werd in 1986 teruggebracht tot 2 uur voor 40 zetten. Hieraan moest men duidelijk wennen, gezien het toen komende tijdnoodspektakel met veel fouten, vooral leuk voor de toeschouwers! Al na drie ronden bleek dat het NK zou gaan tussen titelverdediger Paul van der Sterren en IGM John van der Wiel. Mede-favoriet IGM Hans Ree was al na drie ronden 1 punt achterop geraakt door een verrassende mat van Piet Peelen. Ree had het allemaal te gemakkelijk opgevat, alsof hij geen minuut van het WK voetbal wilde missen. In de vierde ronde verloor Paul van der Sterren verrassend van Rudy Douven, zodat John van der Wiel bijna het hele toernooi op de topplaats stond. Halverwege het toernooi kopte de Leeuwarder Crt dat Hans Ree het volgende slachtoffer zou worden van de “schaakjeugd” die ogenschijnlijk moeiteloos het viertal dat jarenlang de nationale (sub)top vormde, zou afserveren! Vorige zomer sneuvelden al Rob Hartoch, Kick Langeweg en Hans Böhm, en nu zou viervoudig landskampioen Hans Ree het volgende slachtoffer worden. In de eindstand bleek Hans Ree diep achterin te staan met 4,5/11. Tegelijk maakte het al genoemde duo een mooie progressie door, ook al kroop het in de voorlaatste ronde door het oog van de naald. In de tijdnoodfase echter liep het toch nog verkeerd af met de “gewonnen” stellingen van hun tegenstanders. John vd Wiel sleepte nog een remise uit het vuur en Paul van der Sterren won zelfs nog en kwam daardoor alleen op kop met een halfje voor op John. Beide koplopers moesten in de laatste ronde tegen elkaar en ook dat werd een bizarre ontknoping. Een vlaag van schaakblindheid kostte Paul van der Sterren de toernooiwinst. In luttele zetten werd zijn solide stelling herschapen in een troosteloze ruïne (zie tweede flits). Tot slot: John van der Wiel werd in 1982 en Paul van der Sterren werd in 1989 tot IGM benoemd. Hun opvallende prestaties in de toernooien van het NK schaken van 1984-1986, zoals bezien in de laatste drie rubrieken, vormen naast hun behaalde GM-normen en nog andere prestaties, een interessante afspiegeling van hun grootmeesterschap!

                                        

                           Na Ta6?                                      Nu … Lf7?
Scheeren Peter MJ Van der Wiel John 19.Ta6 Van der Wiel John Van der Sterren Paul 26.Ph4

 

Peter Scheeren – John van der Wiel 0-1. NK 1986. Maar Peter heeft iets overzien, John ziet nu kwaliteitswinst: Pf3+! Kh1 of? Db7; Txd6 Pxe1; Dxe1 (kwaliteitswinst) De7; Tc6 Lxc3; Dxc3 Dxe4+, en even later 0-1.

John van der Wiel – Paul van der Sterren 1-0. NK 1986. Paul stond lang beter, maar intussen dreigt Pg6+. Volgens Fritz blijft Paul na Tag8 beter staan, maar er komt Lf7? En nu doet John de stand kantelen met Pf5+! Kd8; Pg5! fxg5 of? Txh8+ en de stelling is compleet omgeslagen en even later 1-0!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-