Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het NK schaken 1985

Evenals in 1984, werd het toernooi om de landstitel gehouden in de AVRO-studio in Hilversum en evenals in 1984 ontbraken Jan Timman en Genna Sosonko, want die waren in dezelfde periode in Mexico, waar Jan Timman op fenomenale wijze het interzonale toernooi van Taxco zou winnen. Dus waren opnieuw de grootmeesters John van der Wiel en Hans Ree de favorieten. Hans Ree stelde teleur, want hij kwam niet verder dan 5/11, maar hij wist weer te winnen van John van der Wiel, die tegen Ree zijn enige nederlaag leed. John van der Wiel begon daardoor ook al heel zuinig met 3/6, maar eindigde met 5/5, eindigde daardoor met 8/11 op de tweede plaats, en over de 5/5 was hij natuurlijk dik tevreden, zo vlak voor zijn interzonaal toernooi in het Zwitserse Biel. Gert Ligterink voerde in 1985 heel lang de ranglijst aan, na acht ronden leek hij met 7 punten hard op weg naar het kampioenschap. Maar John van der Wiel versloeg hem in de negende ronde, ook de tiende ronde ging voor hem verloren, en Ligterink eindigde ten slotte op de derde plaats met 7,5 punten. En zo werd Paul van der Sterren de ongeslagen kampioen, na 5,5/8 bracht een mooie eindspurt hem op 8,5/11. Een jaar eerder schreven de kranten al over een nivellering, maar in 1985 had de nivellering dus echt toegeslagen, een IM kampioen en IGM Ree niet eens op 50%. Al was het natuurlijk wel een heel spannend toernooi geweest en al zou de carrière van Paul van der Sterren hem nog zoveel successen brengen dat hij in 1989 ook tot IGM werd benoemd! Tot slot: mogelijkerwijs zaten de schaakjournalisten allemaal bij Jan Timman in Taxco, want er stonden nauwelijks verslagen over het toch heel interessant verlopen NK 1985 in de landelijke kranten.                                          

                                   Na … a4                                        na Pxb5
Ligterink Gert Hartoch Robert G 27a4 Welling Gerard J Van der Wiel John 30.Pxb5

 

Gert Ligterink – Rob Hartoch 1-0. NK 1985. Txg6+! hxg6; Dh4 en 1-0. Dh4 is een prachtige aanvallende zowel als verdedigende zet, want de zwarte stukken kunnen niet zonder schade naar e1 en aanvallend dreigt de dame met mat!

Gerard Welling – John van der Wiel 0-1. NK 1985. Gerard brengt niet zijn loper in veiligheid maar valt aan met zijn paard om het vaststaande zwarte paard vervolgens ook in te rekenen. Maar John heeft beter doorgerekend: Dxh7!; Pxd6 Dh2+ en 0-1 want zwart won het extra tempo om het witte paard in te rekenen!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-