Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: NK schaken 1984

In 1984 ontbrak de absolute top van de Nederlandse schakers van dat moment op het NK, en dat waren de grootmeesters (IGM’s) Jan Timman en Genna Sosonko. Het NK schaken vond vanaf 1983 plaats in Hilversum met als hoofdsponsor de AVRO. In de Leeuwarder Courant van 5-9-84 werd nog eens met enige weemoed teruggekeken naar de tijd waarin het NK schaken in Leeuwarden werd georganiseerd door met name wijlen Waling Dijkstra die de (sponsor)vindingrijkheid had om de sterkste schakers te laten aantreden. Nu Timman en Sosonko ontbraken, waren vanzelf de twee andere IGM’s Hans Ree en John van der Wiel de grote favorieten voor de hoofdprijs van f 5.000. Het Vrije Volk kopte al snel “nivellering slaat toe” want Hans Ree verloor van Ligterink en John van der Wiel speelde twee remises in de eerste drie ronden. In de zesde ronde komt er eindelijk tekening in het NK want John van der Wiel kwam alleen op kop. Maar in de zevende ronde zette vd Wiel zijn partij tegen Hans Ree te scherp op. Hans Ree veegde vd Wiel vervolgens van het bord en nam de koppositie over van vd Wiel. De kranten dachten zelfs dat de vorm van Ree stijgend was na een nieuwe winst op Hans Böhm, maar al in de volgende ronde ging Ree onderuit tegen een schitterend combinerende Paul van der Sterren (zie flits 2). Aangezien John vd Wiel in dezelfde ronde won met net zo’n schitterende combinatie, die met een torenoffer begon (zie flits 1), werd er weer stuivertje gewisseld en ging vd Wiel weer op kop met 6/9, gevolgd door Ree met 5,5/9. Deze situatie bleef zo tot de laatste ronde, waarin John van der Wiel niet al te overtuigend finishte met 7,5/11, gevolgd door Hans Ree en Peter Scheeren met 7/11. Maar hoewel onder de kleerscheuren, stonden de twee IGM’s toch wel op de bovenste plaatsen…                 

                            Na … Ph6                             na … h6
vd Wiel Wijgerden Van der Sterren Paul Ree Hans 25h6

 

John van der Wiel – Cor van Wijgerden 1-0. NK 1984. Txf6+! exf6; Dxd6+ Kg7; De7+ Kg6; Tg3+ Pg4; hxg4 en even later 1-0 door mat, want de zwarte stukken staan te passief om hun opgejaagde koning goed te kunnen verdedigen tegen meerdere aanvallende witte stukken.

Paul van der Sterren – Hans Ree 1-0. NK 1984. Na h6 volgen alleen nog maar krachtzetten van Paul: Pd6 Tf8; Te1 Dd7; Te7 g5; De4 en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-