Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Paul van der Sterren (1956)

In 1950 begon de internationale schaakorganisatie (FIDE) de titel Internationale Grootmeester (IGM) systematisch toe te kennen. In 1980 werden er twee IGM’s benoemd: Paul van der Sterren en Hans Ree. Toen waren er in Nederland sinds 1950 nog slechts 6 IGM’s: Euwe, Donner, Timman, Sosonko en de twee al genoemde IGM’s. Nu, 40 jaar later, zijn het 37 IGM’s! In die 40 jaar is het schaakniveau van Nederland gigantisch toegenomen, maar ongetwijfeld zit er ook “inflatie” bij, want veel van de 31 nog niet genoemde schaakgrootmeesters hebben lang niet die prestaties neergezet van het roemruchte eerste zestal. In de Canon van het Nederlandse schaak op schaaksite.nl van de onlangs overleden Johan Hut staat in het kort het volgende over Paul van der Sterren. In 1978 was Paul uitgenodigd voor de Hoofdgroep van het Hoogovenstoernooi. Hij werd laatste maar won een mooie partij van Kortsjnoj. Hij brak zijn rechtenstudie af om te gaan schaken en werd in 1985 voor het eerst Nederlands Schaakkampioen, en dat herhaalde hij in 1993. Tussendoor was hij in 1986 in Dieren ook nog Open kampioen van Nederland geworden. In 1993 volgde het grootste succes uit zijn carrière. Op het interzonetoernooi in Biel werd hij achter Gelfand gedeeld tweede. In de eerste ronde van de kandidatenmatches (Wijk aan Zee 1994) won hij een partij van Kamski, maar verloor de match met 4,5-2,5. “Ik ben best tevreden”, was zijn commentaar na die match. In hetzelfde jaar won hij het Open Lost Boys Toernooi in Antwerpen, onder andere dankzij weer een overwinning op Kortsjnoj. In januari 1994 bereikte hij met een 45e plaats zijn hoogste positie op de wereldranglijst. Zijn hoogste rating bedroeg 2605. In 2001 stopte hij op 45-jarige leeftijd met internationaal schaken. In 2010 besloot Paul weer competitiepartijen te spelen, deze keer voor Caïssa (Amsterdam). Zo’n comeback gaat niet zomaar, zei hij tegen het bondsblad: “Mijn spel heeft niets meer met vroeger te maken, iedere zet is nu een avontuur.”                                         

                         Na Lg3                                    na … Db5
Cuartas Carlos Enrique Van der Sterren Paul 57.Lg3 Van der Sterren Paul Enklaar Bert F 20Db5

 

Carlos Cuartas – Paul van der Sterren 0-1. Grootmeestergroep B IBM 1977. Paul eindigde toen met 4,5/9. Paul combineert hier de witte dame van het bord: Txg2; Kxg2 Db2+! En 0-1.

Paul van der Sterren – Bert Enklaar 1-0. Grootmeestergroep B IBM 1979. Paul eindigde nu als tweede met 6,5/10. De zwarte dame vluchtte vergeefs naar veld b5: La4! Dxa4; Pf6+ gxf6; Dxa4 (damewinst voor loper en paard) en even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

-advertenties-

-goede doel-