Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Alexander Münninghoff overleden

Eind april zie ik op mijn monitor het droeve nieuws verschijnen van het overlijden van oud-journalist Alexander Münninghoff (AM) op 76- jarige leeftijd. Hij werkte van 1974-2007 voor de Haagsche Courant, als correspondent Moskou, oorlogscorrespondent in Cambodja, versloeg de Eerste Golfoorlog. Maar in het Microsoftnieuws geen woord over zijn roemruchte schaakverslaggeving. Dat stond wel op de voorpagina van Schaaksite.nl. Peter Boel kopte zijn IM met “Alexander Münninghoff was een prachtmens”. Hij kon anderen blij maken; was een sprankelende persoonlijkheid, met een geweldig gevoel voor humor. Schreef meerdere schaakboeken en natuurlijk ook zijn boek “de stamhouder”, bekroond in 2015. In de jaren zeventig stonden in “Schaakbulletin” zijn prachtige reportages over het schaakleven in de schaakgrootmacht Sovjet-Unie. Hij was samensteller van “Hartversterkende schimpscheuten”, een selectie uit 15 jaar Schaakbulletin in 1985. Wim Andriessen zei in het voorwoord: AM met zijn kennis van de Slavische talen, bood een opening naar de Russische schaakbron. Zijn bijdrage in dit boekwerkje gaat over een mislukte zoektocht en een toevallige vondst. Tijdens de Olympische Spelen van 1980 komt hij met Nico Scheepmaker in Leningrad om Bella, de achtergelaten vrouw van Kortsjnoj, op te zoeken, tevergeefs, maar hij vindt samen met Nico een paar dagen later heel toevallig Karpov die nog met zijn vrouw ’s avonds laat zomaar in een uitgestorven straat wandelt. Even voorafje: Omdat AM vloeiend Russisch sprak was hij vaak tolk bij interviews met Russische schakers (zoals Karpov) en dammers (zoals Koeperman) waarmee hij dan als vanzelf goede relaties opbouwde. (*) Uitgestoken handen, heel vriendelijke ontmoeting, maar sinds Manilla was de verstandhouding met Karpov  als er Bobo’s bij waren verslechterd, omdat AM iets anti-Sovjets had geschreven in zijn reportages over de in heel vijandige sfeer gespeelde WK-match Karpov-Kortsjnoj in Manilla 1978. AM was lid van schaakclub DD Den Haag en zijn hoogste rating was 2050. Ondanks twee levens aan dynamische bezigheden, waaruit hierboven slechts een kleine greep, had AM toch ook nog tijd voor een rustig partijtje schaak: er staan drie partijen van AM in het jubileumboek 150 jaar DD, waaruit hierna twee flitsen volgen.

                           Na De8+, Kh7                           na axb4
munninghoff1 munninghoff2

 

B.J. Schendstok – Alexander Münninghoff 0-1. Interne DD 1996. Alexander combineert heel fraai naar winst. Hier staat wit, dat met de dame zojuist schaak heeft gegeven, nog beter, maar dat verandert als de witte dame nu het paard pakt: Dxd8 De4; Lxa7 (?) Lxb2; Df8 Dd3+; Ke1 Lc3+; Tfd2 en De2#!

Alexander Münninghoff – M. MacLean. DD-VNR, Zuid-Hollandbeker 2002. Alexander staat hier al iets beter; Zwart meent zijn pion terug te kunnen winnen: … Pxb4; Tcb2 Ta4? (Pec6 is beter); Pc3 Ta5; Txb4 Dxb4; Txb4 Txb4; Kh2 en 1-0.

(*) Rubriek november 2016: “Chauffeur” blikt terug op de LSG-wereldvierkamp van 1970…De drie buitenlandse toppers werden steeds van en naar hun diverse verblijven vervoerd door een chauffeur met wie ze uitstekend in hun eigen taal konden spreken en die chauffeur was niemand minder dan Alexander Münninghoff:…Ik dacht altijd uit oordelen over Botwinnik te mogen opmaken dat hij nogal een steile man was, maar Alexander had als “chauffeur” Botwinnik heel anders meegemaakt!! Link:

https://www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken/schaakrubriek/10393-schaak-mat-130

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-