Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Kandidatentoernooi Jekaterinaburg onderbroken vanwege Corona

Zie ook schaaksite.nl. Precies op de dag dat het kandidatentoernooi halverwege was, werd bekend dat Rusland op 27 maart het luchtverkeer met andere landen voor onbepaalde tijd zou stopzetten. Hierdoor kon de FIDE de tijdige terugkeer van de spelers en de officials niet meer garanderen. Dus onderbrak de FIDE het kandidatentoernooi en niet eerder dan dat alles weer normaal is, zal het toernooi worden voortgezet op basis van de stand na 7 van de 14 ronden. Veel schakers vonden het eigenlijk wel leuk dat dit FIDE-toernooi nog het enige belangrijke aan de gang zijnde sporttoernooi in de wereld was, maar de bekende schaakmeester Hans Böhm vond het juist een blamage voor het schaken. Over het afbreken van het toernooi zei Hans Böhm in een interview met Robert Misset in de Volkskrant: “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar dit toernooi had natuurlijk nooit mogen beginnen. De schakers zaten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar, er werden handen geschud en bij de opening waren meer dan 1500 mensen aanwezig. Nepomniatsjtsji zat na zijn zege op Ding Liren hoestend en proestend de partij te analyseren. De schakers deden precies wat we vanwege dat virus niet moeten doen.” Logisch dat het in het interview ook over het spel van Anish Giri ging. Hans vond Anish nogal behoudend spelen en had daar nogal ongezouten kritiek op en dat viel natuurlijk slecht bij Giri. Nu weer terug naar het schaken. Fabiano Caruana is de GM met de hoogste rating in het kandidatentoernooi (2842) en zoals bekend won hij onlangs met een straatlengte voorsprong het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Zie hierna twee flitsen van hem van twee schitterende winstpartijen uit dit toernooi.

                                  

                             Na Tg3                                 na … Td8
Caruana1 Caruana2

 

Vladislav Kovalev – Fabiano Caruana 0-1. Tata Steel Chess 2020. Er komt nu een heel sterke zet: zwart speelt Td2! En Kovalev gaf op door verschillende matdreigingen, vooral omdat de dame en koning op slechte velden staan, terwijl alle zwarte stukken perfect staan. Matgang zoals bijvoorbeeld na Dc1 (advies Fritz) Dd4!; Tg1 - helpt tegen Td1, maar niet tegen: Th2+!; Kxh2 Df2+; Kh1 Dh4#...

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1-0. Tata Steel Chess 2020. De zwarte koning en dame verkeren hier in een zwakke positie: Db3+ Kc7; Db7+ Kd6; Th6+ f6; Pe4+ en 1-0, want mat of zwarte dame gaat verloren.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-