Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Derde GM-norm voor Casper Schoppen

Begin maart 2020 behaalde Casper Schoppen (geboren in 2002) in Hamburg zijn derde GM-norm en hij heeft hiermee ook aan alle eisen (zoals ook passeren 2500-ratinggrens) voldaan om grootmeester te worden. Eigenlijk had Casper allang zijn derde GM-norm moeten hebben. In 2019 werd hij immers heel overtuigend Open NK in Dieren met 7 uit 9, maar geen GM-norm, en dat kwam omdat een aantal buitenlandse GMs niet kwam opdagen, zodat hij door hun afwezigheid geen GM-norm kon behalen! Het overzicht van zijn “vertraagde” schaaktocht naar drie GM-normen:

  • Zijn eerste GM-norm behaalde Casper op het Open NK Dieren 2018 door daar met 6,5/9 op de gedeeld vierde plaats te eindigen;
  • Zijn tweede GM-norm boekte Casper op het Chess Festival Groningen 2018, waar hij gedeeld derde werd met 6,5/9;
  • Zijn derde GM-norm had Casper dus eigenlijk al moeten boeken in Dieren 2019, waar hij Open Kampioen van Nederland werd met 7/9, wat ook door Manuel Bosboom werd behaald, maar Manuel eindigde als tweede door minder weerstandspunten;
  • Zijn derde GM-norm kwam nu in Hamburg 2020, zie hierna.

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat het grote talent Casper, dat hij zijn hele schaakleven al heeft uitgestraald, dan “eindelijk nu pas” zijn derde GM-norm behaalde in Hamburg, maart 2020. Casper eindigde daar in een gesloten GM-toernooi met 6,5/9 alleen op de eerste plaats, gevolgd door Dmitry Kollars met 5,5 en door David Gavritescu met 5,0. De Nederlandse GM Sipke Ernst behaalde ook 5,0, en werd daarmee zesde.

Hierna volgen twee fraaie flitsen van winstpartijen van Casper in Hamburg. Verder is Casper dus Open Kampioen van Nederland, hij is ook Snelschaakkampioen van Nederland, speler van LSG en hij heeft zich ook al geplaatst voor het gesloten schaakkampioenschap van Nederland 2020. In deze rubriek zijn al meerdere fraaie slotcombinaties van Casper getoond. We zullen hopelijk nog vaak van hem horen!                                       

                               Na … Df6-c3                                na … Lb5
schoppen1 schoppen2

 

Casper Schoppen – Robert Baskin 1-0. Hamburg 2020. Casper gaat zijn voordeeltje fraai als volgt uitbouwen: Pxg6 Tf7; De8! Tf6; Pe7 en 1-0, want na Lf8; e5 volgt snel mat.

Casper Schoppen – Ashot Parvanyan 1-0. Hamburg 2020. Prachtige slotcombinatie: binnen enkele zetten is dit onweerlegbaar winst, maar hoe? Tb1 De2; Dxf7 Tc8; Th7 en 1-0!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-