Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Charlois Europoort alleen op kop.

Na vijf ronden waren er in de Meesterklasse nog drie teams met aanzienlijke titelkansen. Charlois Europoort en BSG Bussum hadden 10 punten en hadden dus alles nog gewonnen. En MuConsult Apeldoorn had 8 punten en moet nog tegen beide eerstgenoemde clubs spelen. Afgelopen weekend moesten de twee lijstaanvoerders tegen elkaar spelen en de uitslag suggereert een spannende wedstrijd, die thuisclub Charlois Europoort nipt met 5,5-4,5 won. De ratings (sterktecijfers) voorspelden aan 8 borden zo ongeveer de juiste uitslag (4-4), maar de uitslag aan twee borden was anders dan de ratings voorspelden, duidelijk in het voordeel van Charlois Europoort. Roger Meng en Steven Geirnaert hebben een gemiddelde rating van 2454, hun tegenstanders hebben met 2556 een gemiddeld duidelijk hogere rating, maar de CE-spelers scoorden een formidabele1,5/2 in plaats van het meer voorspelbare 0-1/2. Helaas zijn snel geschreven ooggetuigenverslagen tegenwoordig steeds schaarser, de “verslagen op afstand”, zoals dit verslag, moeten het steeds meer hebben van de statistieken. Bovendien staan redelijk veel partijen van de Meesterklasse in zijn geheel op de site van de KNSB als bijkomende bron of zelfs hoofdbron. De twee volgende standen met mooie slotcombinaties (in beide standen was wit aan het winnen, waardoor zwart eerder “probeersels” dan de sterkste tegenzetten deed) zijn ontleend aan de bedoelde KNSB-informatie; op het moment van naspelen ging het om de partijen van drie van de vijf wedstrijden (CE-BSG en Caïssa-EP ontbraken nog). De stand aan kop in de Meesterklasse is nu: 1. en favoriet Charlois Europoort 12 pt; 2 en 3. BSG en MuConsult 10 pt.

                   

                                  na ...Db5

                                nu … O-O-O
Pijpers Kuipers

 

Arthur Pijpers – Lennart Dek 1-0. LSG Leiden – Kennemer Combinatie 7-3. Wit gaat als volgt naar mat: De4+ Kd6; c3 Db2; Te6+ Kc7; Dc6+ Kd8; Te8#!

Stefan Kuipers – Ernst Sipke 1-0. Groningen Combinatie – MuConsult Apeldoorn 4-6. …O-O-O; Txa6! d2; Ta8+ Kb7; Da7+ Kc6; cxb5+ en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-