Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copySchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 80e Leidse Noteboomtoernooi met Anatoli Karpov

Anatoli Karpov (inmiddels 68 jaar) maakt binnenkort zijn opwachting en debuut in het 80e Noteboomtoernooi dat van 28.02.20-01.03.20 in hartje Leiden wordt gehouden. Ook publiek is van harte welkom, de entree is gratis. Het toernooi vindt plaats in het Meeting & Event Center van het Fletcher Wellness Hotel Leiden, op de 5e etage in het ‘LEVEL’ gebouw. Adres: Bargelaan 180, Leiden. De ingang van dit gebouw bevindt zich pal naast de uitgang van station Leiden Centraal, aan LUMC zijde. Het is feest bij LSG, dat op 2 maart de respectabele leeftijd van 125 jaar bereikt!

Het 80e Noteboomtoernooi geeft dit jubileum een extra feestelijk tintje, met de zogenoemde Oude Meesters (rapid) vierkamp, bestaande uit Anatoli Karpov, Jan Timman (ook 68 jaar), Robert Hübner (71 jaar) en natuurlijk Predrag Nikolic (welbekend van LSG1) die dit toernooi al vijf maal heeft gewonnen! Het open toernooi kent wederom een A, B en C groep. Een extra bye is dit jaar mogelijk, LSG houdt rekening met hardwerkende schakers. Rudy van Wessel: "verdere details vind je op de LSG-toernooisite, www.lsg-leiden.nl/noteboom.  Meld je snel aan, of kom gezellig langs om de sfeer te proeven en het feestje met ons te vieren. Graag tot over een paar weken in Leiden", schrijft Rudy van Wessel, LSG.

Uiteraard feliciteert ook Zoetermeer Actief deze formidabele Leidse schaakclub – die gedurende haar hele bestaan altijd heel bijzondere jubileumtoernooien heeft gehouden – met haar 125-jarig bestaan en hopelijk wordt het een heel mooi feest en komen er veel schakers en schaakliefhebbers! Karpov heeft natuurlijk ook zijn grootste tegenstander van weleer, Kasparov, meermalen verslagen: hier nog twee flitsen van beroemde winsten van Karpov op Kasparov.                                    

                                 Na ... Lxd5                                        na De5!!   
Karpov1 copy Karpov2 copy

 

Karpov – Kasparov 1-0. Moskou 1974. Nu volgde de mooie slotcombinatie van Karpov: exf6 exf6; Dxh7+ Kf8; Dh8+ en 1-0 (na Ke7 zou volgen Pxd5+ Dxd5; Te1+, enz.).

Karpov – Kasparov 1-0. Moskou 1985. Materieel is er nog evenwicht, maar Kasparov geeft al op, want wil de fraaie slotcombinatie van Karpov niet meer meemaken, al is die nog behoorlijk lang, bijvoorbeeld: … Dd8; Dc5+ Te7; Tf4+ Ke8; Lg6+ Kd7; Lf5+ Ke8; Db5+ Kf8; Le6+ Tf7; Txf7+ (zwarte toren gaat zonder enige compensatie verloren, enz.).

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-