Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: De 5e ronde van de KNSB-clubcompetitie

In de Meesterklasse hebben SC Antwerpen (Charlois Europoort) en het Bussumse BSG nu tot en met de vijfde ronde nog alles gewonnen. Helaas lijkt er volledige mediastilte te zijn gevallen over het schaken in Rotterdam. Wie daarbij belangstellend ook maar eens de clubwebsite heeft bezocht van Charlois Europoort, wordt daar dus ook al niet veel wijzer van. Uit de vrijwel geheel ontbrekende informatie kan dan toch nog de indruk worden verkregen dat de Rotterdamse schaakclub op dit moment het best lijkt te karakteriseren net als vroeger met een ouderwetse bijnaam en wel met SC Antwerpen, met zowaar nog één heel bekende Nederlandse schaker in de gelederen, namelijk GM Erik van den Doel. Maar de mediastilte treft begrijpelijkerwijs vooral de “normale” schakers, gelukkig is er nog wel aandacht voor wonderkinderen die Latijn studeren en van schaken houden. Het gaat dan over Antwerpenaar Daniel Dardha waarnaar de aandacht in heel veel media uitgaat, ook al is het doorgaans maar een paar regeltjes alsof het een persbericht betreft. Daniel is namelijk in 2019 op 13-jarige leeftijd Belgisch schaakkampioen (dus bij de senioren) geworden, en dat is toch wel zo bijzonder dat hiervoor zeker enige aandacht op zijn plaats is, maar ook weer niet al teveel. Dardha blijkt trouwens een Albanese naam. Zijn grootvader was schaker-coach van een bekend Albanees schaakteam, en zijn vader kan ook heel goed schaken en is de coach van Daniel. Daniel wil graag grootmeester worden, maar twijfelt nog wel over een loopbaan als schaker. In ieder geval had tegenstander Martin Martens afgelopen weekend weinig in te brengen tegen het imposante spel van Daniel (zie flits 2). Flits 1 brengt (opnieuw) het tactisch vernuft van Roger Meng in beeld.                                   

                                   Na … Tc1                                       na … Kg7
Meng2 Dardha

 

Roger Meng – Martin Villwock 1-0. HMC Den Bosch – Charlois Europoort 4-6. Roger brengt met een kwaliteitsoffer zijn loper-ondersteunde pionnen onweerstaanbaar naar voren: f5! Txd1; Dxd1 Lb6; e6 fxe6; fxe6 Kh8; e7 Te8; Lc6 en 1-0.

Martin Martens – Daniel Dardha 0-1. HMC Den Bosch – Charlois Europoort 4-6. Martin ontkomt niet meer aan de druk op zijn stelling: a3 Tb6; De7 (?) Tb2; f5 Ta2+; Kb1 Db6+ en 0-1 (op Db4 komt Tb2+ en gaat witte dame verloren).

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-