Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Caruana wint Tata Chess Festival 2020

Halverwege het toernooi voerde de 16-jarige Iranees Firouzja de ranglijst van de Tata Steel Masters nog aan, maar hij viel in het tweede deel van het toernooi terug naar een 50% score (6,5/13), want de wereldtop begon zich toch maar eens met de strijd te bemoeien. Overigens ging Magnus Carlsen pas vanaf ronde 8 drie keer op rij winnen, maar dat was te laat en lang niet genoeg, want de nr 2 van de wereld, Fabiano Caruana, zette al iets eerder een geweldige eindsprint in en won uiteindelijk 7 partijen, 4 meer dan Carlsen. Caruana beëindigde het toernooi als formidabele winnaar met 10/13, tweede werd Carlson met 8/13, derde werd Wesley So met 7,5/13, gedeeld vierde werd heel verrassend Jorden van Foreest, samen met Daniil Dubov met 7,0/13. Volgens de stand van de wereldladder had Jorden dik en vet op de laatste plaats moeten eindigen, maar hij eindigde na een fantastisch toernooi in de top van het klassement, met een schitterende toernooiprestatierating van 2777! Zo’n fantastische prestatie behaalde verder geen enkele Nederlander, maar ook Erwin L’Ami zette toch een prestatie van formaat neer bij de Tata Steel Challengers, door in deze (tweede) grootmeestergroep als gedeeld tweede te eindigen, waarbij hij als enige ongeslagen bleef, en waarbij hij een geweldige toernooiprestatierating behaalde van 2689! De Nederlandse kampioen Lucas van Foreest, speelde een minder spectaculair toernooi, maar deed het zeker niet slecht, want zijn rating bedraagt nog “slechts” 2523 en zijn toernooiprestierating was met 2608 toch beduidend hoger, waarbij hij ook nog eens een partij uitmaakte met een fantastische combinatie (zie flits 2). De schaakwereld kijkt nu alweer uit naar de volgende editie van dit fantastische toernooi van Tata Steel!

                 Na Dc3   

                                na Tc1
Caruana Lucas vF

 

Fabiano Caruana – Vladislav Artemiev 1-0. In de laatste ronde kwam van de Tata Steel Masters alleen Caruana nog tot winst. Hier staat Caruana al veel beter en hij gaat als volgt het paard winnen: …Da2+; Pd2 Dc2; De5 of? Lxd2 (Caruana wint paard) en hierna volgen nog vele schaakjes van de witte dame, maar de zwarte koning ontsnapt naar het veilige veld b2 want dat wordt verdedigd met de zwarte loper en dan staat tegelijk de witte koning schaak! En even later 0-1.

Dinara Saduakassova – Lucas van Foreest 0-1. Hier volgen de laatste zetten van een lange fraaie slotcombinatie waarmee de partij wordt beëindigd: …Ph4; Tc3 Df3+ en 0-1 want er dreigt nu nog meer materiële winst.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-