Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het Tata Steel Chess Tournament 2020 (deel 2)

Wie de ranglijst na 8 van de 13 ronden van de “Tata Steel Masters” beziet, weet niet wat hij ziet. De grote sterren hebben vooral remise gespeeld, behalve de nummer 2 van de wereld, Fabiano Caruana, die wel overeenkomstig zijn statuur de koppositie inneemt, maar deze niettemin moet delen met een zestienjarige debutant uit Iran, Alireza Firouzja, die veel Nederlandse schakers toch al zullen kennen, vanwege zijn goede prestaties in Hoogeveen in 2019. Toch heeft Caruana allerminst stabiel gespeeld. In ronde 5 verzuimde hij een winnend voordeel te verzilveren en in ronde 8 kwam hij tegen Anand in een verloren positie te verkeren, wat op miraculeuze wijze werd omgebogen in winst! Verder verricht Jorden van Foreest heel erg opvallende prestaties, want hij volgt de koplopers op slechts een half puntje, en heeft al drie overwinningen geboekt, en boekte vooral daarmee een duizelingwekkende toernooiprestatierating van 2850! Daarmee presteert hij duidelijk beter dan zijn broer, Nederlands Kampioen Lucas van Foreest, die in een groep lager, in de “Tata Steel Challengers”, nog steeds “slechts” in de middenmoot op 50% staat, maar wel met een prima toernooiprestatierating van 2612. In deze groep, is Erwin L’Ami de meest opvallende Nederlandse schaker, hij heeft slechts een half puntje minder dan de koploper, en hij boekte een toernooiprestatierating van 2682! Maar met nog 5 partijen voor de boeg, is er nog van alles mogelijk… Wordt vervolgd.         

                                  Na …Kg8                                                      na Lg8 of?
Jan Smeets2 Jorden van Foreest

 

Jan Smeets – Rauf Mamedov 1-0. Wijk aan Zee 2020. Jan Smeets gaat zijn mooie stand met enkele krachtige damezetten winnen door mat: Df4 Tf8; Dd6 Dxa2 (of?, er gaat in ieder geval minstens een loper verloren); Dxg6+ Lg7; Dh7#

Nikita Vitiugov – Jorden van Foreest 0-1. Wijk aan Zee 2020. De indrukwekkende gesloten pionnenformatie van Jorden is al veel te ver opgerukt, dat houden de lopers niet lang meer tegen: e2; Kf2 d3 en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-