Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Na 3 ronden Tata, Firouzja op kop

Het is al het 82e Tata Steel schaaktoernooi, en het is één van de meest prestigieuze evenementen op de internationale schaakkalender. Niet alleen komen de sterkste grootmeesters naar Wijk aan Zee, maar hier schaken ook ruim 2000 “amateurs” in allerlei groepen. De top speelt in twee hoofdgroepen van elk 14 spelers, die bekend staan als de “Tata Steel Masters” en de “Tata Steel Challengers”, bijna volledig bestaande uit grootmeesters.

Alireza Firouzja uit Iran, nog maar 16 jaar, staat na 3 ronden Tata, met 2,5 pt op kop, terwijl ook Jorden van Foreest naast een nederlaag, ook al twee winstpartijen boekte, terwijl de drie wereldtoppers (Carlsen, Caruana en Giri) 8 remises speelden en 1 winstpartij. Maar die wereldtoppers moeten gewoon nog op stoom komen en nemen vermoedelijk geen enkel risico. Bij de Challengers staan Jan Smeets en Erwin l’Ami beiden met 2 pt op de gedeeld eerste plaats, beiden met een prachtige overwinning (zie de flitsen), terwijl Lucas van Foreest nog alles remise speelde (1,5 pt). Al op de eerste dag zorgde Jorden van Foreest voor een sensatie door de sterke Chinees Yu Yangyi in een lastig eindspel te overmeesteren. Helaas greep Jorden in de tweede ronde mis, zijn toren ging heen en weer terug en dat was tegen Jeffrey Xiang een fataal tempoverlies. Giri probeerde wel actief spel te krijgen tegen de nrs 1 en 2 van de wereldranglijst, Carlsen en Caruana, maar al zijn pogingen liepen toch op remise uit. Wordt vervolgd.                          

                                   Na …Tg2                                                na Lc3
Erwin lami Jan Smeets

 

Erwin l’Ami - Anton Smirnov 1-0; Challengers Tata Steel. Erwin heeft heel sterk al twee kwaliteiten geofferd voor een formidabele pionnenaanval op links. Er volgde: Kd3 Txb2; c6+ Kc8; Pxe6 en 1-0, want pionpromotie is niet meer te stoppen, zoals na Ta7; b6 Tf7; b7+ Txb7; cxb7+ Kxb7; d7 Txb4; d8D!

Nodirbek Abdusattorov – Jan Smeets 0-1; Challengers Tata Steel. Jan kwam door onnauwkeurig spel van zijn tegenstander twee pionnen voor en mede door een dreigende batterij van dame plus loper gaat hij winnen: Kh7; f4 Df5; Ld4 Lf7 en 0-1, al zit een snelle winst er nog niet in volgens Fritz.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-