Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Magesh Chandran domineert Hastings 2019-20

De 36-jarige GM Magesh Chandran Panchanathan uit Madras, India, was niet te stoppen in de 95e editie van het Hastings Chess Congress Open. Hieraan deden in totaal 123 schakers mee waaronder 18 grootmeesters. Het toernooi was van 28-12-19 tot en met 5-1-20, met een nieuwe hoofdsponsor, “Caplin Systems” dat in de “city of London” aan de banken aldaar electronische systemen verkoopt. Panchanathan eindigde op de eerste plaats met de uitstekende score van 7,5 uit 9. Alleen Romain Edouard uit Frankrijk wist hem nog een beetje bij te houden, hij eindigde als tweede met 7. Gedeeld derde werd Gergely Kantor uit Hongarije met 6,5. Erik van den Doel viel door twee nederlagen terug naar de 23e plaats met 5,5 en was daarmee wel de beste Nederlander. Hij verzuimde in een complex tactische stand tegen Romain Edouard op de 30e zet de scherpste voortzetting te spelen, en werd vervolgens door het sterke loperpaar van de Fransman op verlies gezet. Winnaar Panchanathan scoorde met zijn toernooizege een toernooiprestatierating van 2773 (!) en won daarmee 33 ELO punten bij zijn huidige rating van 2479. In 2011 was zijn piekrating 2586 en zijn indrukwekkende triomf in Hastings zou wel eens de start kunnen zijn van een nieuwe stijging op de ratingladder!

                                                                               

                                    Na Kh1                                    na Td4
Magesh Edouard

Deep Sengupta – Magesh C. Panchanathan 0-1. Deep Sengupta is geen programma maar een 31-jarige GM uit Kasba, India, die in 2016 het Hastings Open al eens had gewonnen met 7 uit 9. Ook in deze complexe stand gaat Magesh recht op de winst af: h4; Tg1 Th6; Df1 Dxh2+ en 0-1, want er zou zonder twijfel volgen: Kxh2 hxg3+; Kg2 en Pf4# of Th2#.

Viktor Stoyanov – Romain Edouard 0-1. Edouard staat al veel beter en speelt Da4; Thd1 c3 en 0-1 want bijvoorbeeld na bxc3 komt Db3+; Kc1 Ta1+; Kd2 en Dxd1#  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-