Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Vrolijk wint Schaakfestival Groningen (deel 2)

Groottalent Liam Vrolijk (17 jaar) heeft verdiend de 57ste editie van het Schaakfestival gewonnen. In totaal deden er ongeveer 300 schakers mee aan de diverse groepen. Liam speelde in de laatste partij tegen de Duitser Hagen Poetsch een complexe remise in een “scherpe Najdorf”, waardoor zij beiden op 7 punten kwamen. Ook Shant Sargsyan uit Armenië kwam op dat puntenaantal na een zege op Mary Ann Gomes uit India. Maar Liam Vrolijk werd de winnaar omdat hij van het drietal de meeste weerstandspunten behaalde.

Lucas van Foreest boekte in de vijfde ronde opnieuw een spectaculaire winst tegen de Indiase vrouwenmeester Varshini, die haar stelling in een gatenkaas zag veranderen, waarin Lucas een “mat in drie” verscholen zag zitten (zie eerste flits). Sipke Ernst begon de zesde ronde nog als koploper met 4,5 uit 5. Er werd al voorzichtig gedacht aan toernooiwinst, maar tegenstander Alexander Fier speelde die ronde zo vlot alsof het rapid was en mede door tijdnood verloor Sipke. Tot dan toe deelden de grootmeesters de lakens uit, al moest nog wel rekening worden gehouden met de meesters Lubbe en Liam Vrolijk, die op korte afstand bleven volgen. Lubbe en Vrolijk ontmoetten elkaar in de zevende ronde, waarin Liam uiteindelijk naar een gewonnen pionneneindspel kon afwikkelen. Ronde acht werd helemaal de ronde van Liam Vrolijk, na het nu reeds behalen van zijn tweede GM-norm na winst op GM Fier (zie tweede flits). In de negende ronde consolideerde Liam zijn koppositie. Nederlands kampioen Lucas van Foreest werd gedeeld vierde met 6,5 punten.                                       

                                   Na Ke1                                         na Td1
Lucas kerst Liam

V. Varshini – Lucas van Foreest 0-1. “mat in drie”: … Dd1+; Pxd1 Pc2+; Ke2 Pxd4# (mat!)

Liam Vrolijk – Alexander Fier 1-0. De partijen van Liam Vrolijk behoorden (helaas) niet tot de spektakelpartijen van de dagverslagen, als Liam wint gebeurt dat vooral door goede opbouw; hier is Fier al helemaal overspeeld, Pg4 of?; Dxg4! (pion mag dame niet nemen). En even later 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-