Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Schaakfeest in Groningen

“Geen gekkigheid in Grunn” heette het eerste dagverslag van het Chessfestival dat van 21-30 december in Groningen gehouden werd. Het verslag wilde daarmee zeggen dat in de eerste ronde van het open A-toernooi van 60 deelnemers een gewogen loting plaatsvond, dan loten de beste grootmeesters tegen de schakers met de laagste ratings, en dat moeten die grootmeesters natuurlijk allemaal moeiteloos winnen. Maar iedere toeschouwer hoopt natuurlijk op de “gekkigheid” dat op zijn minst één “lagere” rating wint die daarmee dan de held van de dag is. Dat gebeurde niet, al was er wel een remise. GM Sergei Tiviakov (2615) had weliswaar groot voordeel weten te bereiken tegen Joris Kokje (2222), maar die ontsnapte met een fraaie remise! En op dag twee kon de “scherpe Siciliaan” tussen FM Zyon Kollen (2347) en GM Sargsyan (2601) lange tijd alle kanten op, maar in de tijdnoodfase kantelde de partij alsnog naar de Armeense GM die met een fraaie slotcombinatie won (zie flits 1). In de partij van GM Lucas van Foreest (2526) tegen Onno Elgersma (2350) zat het verschil vooral in de zwartveldige lopers: die van Lucas controleerde het hele bord terwijl Onno naar een “dood stuk hout” keek. Deze loper van Lucas stond ook aan de basis van een prachtige slotcombinatie, zie flits 2. Wordt vervolgd.               

                                Na Da8+                                                          na bxc4  
sargsyan copy Lucas1

 

Zyon Kollen – Shant Sargsyan 0-1. Sargsyan gaat nu op paardwinst spelen en dat lukte ook na: Kg7; cxb3 Dg1+; Kb2 Dxg2+; Ka3 Pf6! En 0-1, want het witte paard staat gepend en gaat nu verloren!

 Lucas van Foreest – Onno Elgersma 1-0. Fritz ziet zwart niet de beste zetten doen, mede waardoor Lucas een flitsende slotcombinatie inzet: dxc4; Tb2! Txb2+; Lxb2 Ld5; De5! Lf3+; Kf2 en 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-