Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Twee LSG-sterren kampioen van Nederland 

Zonder te spelen heeft LSG zich op wel heel bijzondere wijze “opnieuw” gemanifesteerd als mede-kanshebber voor de landstitel. IM Casper Schoppen werd onlangs snelschaakkampioen van NL en GM Jan Smeets werd onlangs Rapidschaakkampioen van NL. Natuurlijk zijn dit in de eerste plaats grote persoonlijke successen, maar LSG speelt nu met twee sterren aan het firmament, een flonkerende basis voor extra punten!

Tom Botteman vergeleek “Rapid” in zijn artikel in www.amstelveenchessmasters.nl met klassiek schaken en voorspelde dat Rapid (30 minutenpartijen) wel eens de toekomst zou kunnen hebben als meest populaire vorm van schaken. De duels zijn spectaculairder omdat minder bedenktijd nu eenmaal tot meer fouten leidt. Bij grote evenementen is het ook leuker voor het publiek dat actie wil zien, hoe meer rondes op een dag, hoe beter. En bij evenementen met klassiek tempo valt er meestal nog weinig spektakel te genieten tijdens de eerste uren van de partij. Op dinsdagmiddag in Zoetermeer doet sc Palet Welzijn al jarenlang niets anders meer dan Rapid. In ieder geval verwachtte toernooidirecteur Robert Ris een spannend toernooi met veel spektakel op de borden. Maar het bleek toch niet zo mee te vallen om in dit sterke veld winstpartijen te boeken. Alleen winnaar Jan Smeets boekte al in de eerste drie ronden drie winstpartijen, Jan Timman boekte er twee, Eric vd Doel, Loek van Wely en Dimitri Reinderman boekten één winstpartij en drie spelers bleven zonder winstpartij. Maar het was geen enkel probleem om twee prachtige flitsen van twee winstpartijen te selecteren voor deze rubriek.

                                                           

                                    na … Pe8                                      na Kh3
jansmeets lOEKVwELY

GM Loek van Wely – GM Jan Smeets 1-0. NK Rapid Amstelveen 2019. In de vierde ronde keerde de spanning terug na de nederlaag van Jan Smeets tegen Loek van Wely. Dc5 Kg8; Td3 Da1+; Lf1 Dxb2; Pxb7 Txd3; Dxc6 en 1-0 want wit valt nu drie doelen aan: de velden d8, e8 en d3 en dat kan zwart onmogelijk allemaal tegelijk verdedigen.

GM Jan Smeets – GM Jorden van Foreest 1-0. NK Rapid Amstelveen 2019. Wit staat beter maar zwart verslechtert nu zijn stand aanzienlijk door Dc7; Tb6+ Kc8; Tc1 Td7; Txc7 (toren pakt dame) en even later 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-