Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Derde ronde KNSB-schaakcompetitie

BSG en Charlois-Europoort hebben hun positie aanzienlijk versterkt en staan nu aan de leiding van de Meesterklasse met 6 punten uit 3. Landskampioen LSG is verder achterop geraakt door een nieuwe nederlaag, nu werd in Bussum verloren van concurrent BSG met 6-4. De verslaggever van LSG deed daar nogal laconiek over, want LSG pakte de landstitels met twee nederlagen. Die zijn na drie rondes nu al geleden, dus als de rest wordt gewonnen zijn ze gewoon landskampioen. Tja, Charlois-Europoort zal wellicht terugvallen, maar BSG? Ondanks een “bescheiden” gemiddelde rating heeft BSG al twee teams met een hogere rating verslagen! Overigens is het wel zo, dat LSG met 2400-plus al drie keer de hoogste gemiddelde rating had van de Meesterklasseteams (rest 2300-plus), en dat LSG daarbij nog hoopvol zit te wachten op de productieve inbreng van kopman en GM Jan Smeets (2592), want die heeft de eerste drie ronden nog niet echt meegedaan. Bovendien waren de drie winstpartijen van de LSG’ers in Bussum van grote schoonheid en spektakel (zie de flitsen). Kortom, LSG is nog lang niet afgeschreven. In klasse 3E spelen de twee Zoetermeerse clubs Promotie en Botwinnik. In deze klasse zijn LSG3 en DSC2 met 6 punten al aan het “peloton” ontsnapt en de toch wel grote favoriet voor de derde plaats is Promotie, dat intussen ook op de derde plaats staat met 3 punten.

                                       

                      na … Pf7                                           na …Th1                                      na … Da2
schoppen copy Haastert copy Pijpers nov 19 copy

Casper Schoppen – Jesus Garrido Dominguez 1-0. BSG – LSG 6-4. Nu volgt prachtig combinatiewerk: Pg4 Dg6; h5 Dh7; Txf7 Kxf7; Td7+ Kg8; Pf6+ gxf6; Dg4+ en 1-0

Edwin van Haastert – Henk van der Poel 1-0. BSG – LSG 6-4. Opnieuw prachtig combinatiewerk: Ta7+ Kg8; Lh7+ Kh8; Ld6 Txh2+; Ke3 en 1-0, want er zou mat volgen via Lxe5#.

Arthur Pijpers – Lars Ootes 1-0. BSG – LSG 6-4. De uitsmijter: een scherpe mat in vijf zetten: Th6+ Kxh6; Dxf6+ Kh7; Df7+ Kh6; Df8 Kg6 en Le4#!!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-