Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: WK dammen Georgiev schaakte (!) in Hoogeveen

In 2019 werd Het Hoogeveen Schaaktoernooi van 19-26 oktober gehouden in het Raadhuis. Wereldkampioen dammen Alexander Georgiev was één van de opvallendste deelnemers aan het 23e HS. Hij deed mee in de tweede amateurgroep. Echter, op zondag moest hij er even tussenuit voor het WK Rapiddammen in Beilen, waar Roel Boomstra RapidWK zou worden, met 1 weerstandspunt meer dan Georgiev die tweede werd. Als schaker eindigde Georgiev als zesde met 5,5 uit 7 en met een toernooirating van 1900. Er waren dit jaar in Hoogeveen Schaakstad 237 deelnemers uit 22 landen. Er waren ook weer twee matches. Dit jaar won veteraan GM Jan Timman met 3,5-2,5 van de jonge Zhansaya Abdumalik (19 jaar; Kazakstan). De nog jongere Alireza Firouzja (16 jaar; Iran) won de andere match met 4,5-1,5 van GM Jorge Tello (Peru). Dit 16-jarige wonderkind had de hoogste rating van alle deelnemers: 2702, duizelingwekkend hoog voor een 16-jarige! Vooraf werden als Nederlandse favorieten voor het Open Toernooi de volgende grootmeesters beschouwd die deze inschatting bepaald niet beschaamden: GM Sipke Ernst (en inderdaad de winnaar Open Groep 2019), GM Jan Werle (3e in eindrangschikking) en GM Roeland Pruijssers (5e in eindrangschikking). Verder stond het 23e toernooi in het teken van de jeugd en van Hoogeveen Schaakstad, want op elk basisschoolplein werd al in mei een groot buitenschaakbord geschilderd en de bijbehorende XXL schaakstukken werden in de afgelopen weken bij de scholen rondgebracht.

In 2018 was de eindstand van de topvier van het Open toernooi: 1. Bassem Amin; 2. Dmitry Kryakvin; 3. Eltaj Safarli en 4. Erik van den Doel. Hierna volgen twee fraaie combinaties uit het Open toernooi van 2018.

                                Na...De8                                  nu...Lb7?
Pruijssers1 Amin copy copy

Roeland Pruijssers – Maurice Schippers 1-0. Hoogeveen Open 2018. Pruijssers wint nu fraai het paard omdat de dame loper niet mag pakken: Dc5+ Kg7; Dxa5 (na Dxe6 volgt dubbele aanval dame met Dc7+ en gaat zwarte toren verloren) Txe4. Nu volgt nog een fraai eindspel: Dc7+ Kh8; Lf7 Da8; Ld5 De8; Db6 Tf4; Ta1 en 1-0.

Bassem Amin – Dmitry Kryakvin 1-0. Finale Hoogeveen Open 2018. Winnaar van de finale 2018 werd Amin die na Lb7 (?) de volgende fraaie combinatie uitvoerde: De8+ Txe8; Txe8+ Tf8; Txf8+ Kxf8; Pe6+ (paardvork op koning en dame!) Kf7; Pxc5 Lxg2+; Kxg2 en 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   

-advertenties-

-goede doel-