Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Eerste Lustrum Haarlemse Meesters voor Jasel Lopez

Behalve het herfsttoernooi in Hoogeveen, is er ook weer het 5e herfsttoernooi van de Haarlemse Meesters. In Haarlem wordt een Meestertienkamp gehouden en twee Open toernooien. Bij de start van het toernooi werd Eline Roebers, ze zou uitkomen in de Open A groep maar speelde daarin slechts één partij, nog eens in het zonnetje gezet door de Chess Queens. Eline liet onlangs een voortreffelijke indruk met 7,5 uit 11 achter in het Jeugdwereldkampioenschap voor meisjes tot en met 14 jaar in Mombay, India. De Meestertienkamp begint met vier remises en één winstpartij van de Fransman Jeremy Moucheroud. En dat terwijl Jeremy toch niet echt okselfris kon zijn. Na een superkort nachtje, stond hij alweer om 4 uur naast zijn bed want hem wachtte een autorit van 7 uur! Maar tegenstander Rick Lahaye hielp hem een handje door een vol stuk in de strijd te gooien voor onduidelijke aanvalskansen. Verder is de organisatie “blij verrast” met de komst in de Open A groep van “allrounder” Manuel Bosboom, want “weer of geen weer”, hij komt op zijn stalen ros elke dag uit Zaandijk aangefietst! Op zondag heeft hij een bye, want dan is hij in België voor de Interclubs, maar vanaf maandag is hij weer in Haarlem om zijn interessante schaakwerken te vertonen. Op het moment van schrijven zijn de partijen nog aan de gang, Maar Jasel Lopez (Aruba; 2e flits) wint de Meestergroep, hij is niet meer achterhaalbaar.                     

                                  Na … Pb7?                                               Na Dd4-c3
the engines Meesters2

Danny de Ruiter – Jeremy Moucheroud 0,5-0,5. Haarlemse Meesters 2019. Jeremy bleef in zijn eerste zwartpartij overeind in een gelijk opgaande partij, op één moment na toen “the engines” (maar niet Danny) gretig opveerden. Want wit heeft hier iets: Pf5+ en na exf5 zou volgen Pd5+ waarna de koning geen goed vluchtveld heeft voor of Pxb6+ of Pc7+, waarna door Pxa8 zwart zijn toren verliest!

Bart Gijswijt – Jasel Lopez 0-1. Haarlemse Meesters 2019. Intussen staat wit minder goed opgesteld waarvan Jasel fraai gebruik maakt: Dh4; h3 Lxc2; Lxc2 Df2+; Kh1 Pe3 en 0-1 vanwege de dubbele aanval op g2 en op Lc2: de witte loper gaat verloren.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-