Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: KNSB-competitie van start gegaan

Op zaterdag 28 september is de KNSB-competitie weer van start gegaan in de hogere klassen. Als alle zeven klassen actief zijn, zullen er zo’n 3000 schakers enthousiast bezig zijn om op 9 zaterdagen overal in Nederland in de KNSB-competitie te schaken. In Zoetermeer gebeurt dat in het wooncentrum aan de Gondelkade 33, naast het station de Leyens, bij de schaakclubs Promotie en Botwinnik die hier samen hun wedstrijden spelen. Promotie 1 was vorig jaar heel fraai tweede geworden van een 3e klasse, en Botwinnik was zonder puntverlies kampioen geworden van een 4e klasse. Dit jaar spelen beide teams in KNSB klasse 3E. Promotie speelde zijn eerste wedstrijd met 4-4 gelijk tegen Erasmus Rotterdam, Botwinnik verloor met 5-3 van DSC2 Delft, maar dit team is de grote favoriet voor het kampioenschap. De volgende thuiswedstrijd van de Zoetermeerse schaakclubs is op zaterdag 23-11-2019 en begint om 13 uur.  

In de Meesterklasse is landskampioen LSG Leiden zeker weer één van de favorieten, want zo zijn volgens het verslag van Richard Vedder op Schaaksite de jaarlijkse spelerswisselingen voor LSG redelijk voordelig verlopen, maar ook Apeldoorn en BSG hebben zich danig versterkt en zouden een serieuze poging kunnen doen om landskampioen LSG van de troon te stoten. Zijn eigen club En Passant is per saldo iets verzwakt en behoort niet meer tot de ware favorieten. Hierna volgen twee fraaie eindstellingen uit de Meesterklasse KNSB.

 

                                      Na f5                                         na … Dd5
casperschoppen madsanderson

Casper Schoppen (2506) – Jasper Geurink (2283) 1-0. Groninger Combinatie – LSG 3,5-6,5.

De nog zeer jeugdige “Open Nederlandse Schaakkampioen” Casper Schoppen speelt voor LSG en heeft hier een prachtige winnende stelling opgebouwd. Na exf5; Td2! was het 1-0. Overigens zag het er lang naar uit dat de wedstrijd in 5-5 zou eindigen, maar twee partijen kantelden in de tijdnoodfase naar LSG toe, dat hierdoor zijn eerste competitiewedstrijd toch nog ruim won!

Loek van Wely (2613) – Mads Andersen (2602) 0-1. BSG – Kennemer Combinatie 6,5-3,5.

Zwart staat al een kwaliteit voor en nu volgen twee zwakkere zetten van wit: Te4 Dd3; Le5 gxf3+ en 0-1, want zo gaat de witte toren op e4 verloren.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-