Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het 13e Leiden Chess Tournament (deel 2)

De dertiende editie van het Leiden Chess Tournament van 12 juli – 21 juli 2019 heeft Zoetermeerder Arthur Pijpers niet de GM-norm (6 uit 9) gebracht, waarop hij hoopte. Na 7 van de 9 ronden had hij in theorie nog een kansje met 4 uit 7, dan moest hij in de laatste ronden wel 2 uit 2 scoren, net als in de ronden 6 en 7 waarin hij ook al 2 uit 2 scoorde, dus wel heel moeilijk maar wellicht niet onmogelijk. Tegen de IJslander Stefansson in ronde 6 had hij eigenlijk ook al het Onmogelijke gepresteerd, want hij stond een volle kwaliteit achter, toen Stefansson na een soort alles-of-niets-zet van Arthur onnodig opgaf, zie dia 1. Deze winst gaf Arthur nog één ronde “vleugels”, want hij won fraai van Arghyadip Das, zie dia 2. Maar ronde 8 werd de ronde van de waarheid voor Arthur. Hij verloor van Leidenaar John van der Wiel omdat hij in een remisestand nog het onderste uit de kan wilde hebben, maar hij kreeg toen het lid op de neus. Arthur verloor ook de laatste ronde en eindigde in de middenmoot op de zevende plaats met 4 uit 9. Winnaar van het Leiden Chess Tournament werd Predrag Nikolic met 6 uit 9 (de enige ook die de toch wel zware GM-norm van 6 uit 9 scoorde), gevolgd door Babu Lalith en Sengupta Deep, beiden met 5,5 uit 9.

                           

                                    Nu Tg7?!                                                  Na   … Tg1
Arthur21.7 Arthur21.8. 2

Arthur Pijpers – Hannes Stefansson 1-0. LCT 2019. Tg7?! En 1-0, want Hannes had alleen naar de volgende variant gekeken: Txg7; hxg7+ Kxg7; Pe8+ met paardvork op koning en toren en dat wint wit! Echter, zwart kan hier gewoon winnen door Txg7; hxg7+ Kg8!

Arghyadip Das – Arthur Pijpers 0-1. LCT 2019. De beste verdediging lijkt nog Df2, maar er volgde g4? fxg3!; b5 Tg2 en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-