Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hort weg kwijt tegen Spasski in 1977

Johan Hut geeft in zijn rubriek in HDC Media aandacht aan het Fish Partners Toernooi in Bunschoten. Dit toernooi is voor het eerst gehouden in 2018 en bevatte twee bijzonderheden: er speelden twee computers mee alsmede oud-topschakers. Voor eind juni 2019 zijn Ulf Andersson en Vlastimil Hort uitgenodigd. Zij behoorden in de jaren zeventig en tachtig tot de wereldtop. Hort is intussen 75 jaar. Onder meer was hij vijf keer kampioen van Tsjecho-Slowakije en na emigratie drie keer kampioen van Duitsland. Eenmaal bereikte Hort de kandidatenmatches. In 1977 speelde hij tegen Boris Spasski en hij verloor met 7,5-8,5 (+1-2=13). Een bizarre match, want tijdens de match moest Spasski een blindedarmoperatie ondergaan, en beide verliespartijen van Hort kwamen door tijdsoverschrijding. De ene partij verloor hij door in gewonnen stelling op z’n dooie gemak naar de winst te gaan zoeken, de andere partij verloor hij omdat hij bij de tijdcontrole nodig naar het toilet moest, en toen bleek een toegangsdeur intussen als nare verrassing gesloten te zijn, waardoor Hort te laat achter zijn bord terugkeerde.                           

                              Na Kxf5, nu Tg1?                                         Na Lc5?
Spassky Boris Vasilievich Hort Vlastimil 39.Kxf5 Spassky Boris Vasilievich Hort Vlastimil 35.Lc5

Boris Spasski – Vlastimil Hort 1-0. Kandidatenmatch 1977. Hort speelde op de 39e zet nog even snel Tg1 en rende toen naar de toiletten, maar die waren niet onmiddellijk bereikbaar, waardoor Hort kostbare tijd verspeelde en te laat terugkwam, maar hij had toch een dubieuze zet gedaan. Na Lg5! staat de witte koning oppermachtig en na afruil van de torens wint Spasski volgens Fritz door promotie van h4.

Boris Spasski – Vlastimil Hort 1-0. Kandidatenmatch 1977. Hort staat gewonnen, maar gaat er eens goed voor zitten en neemt de tijd er eens voor, en gaat door zijn vlag! Volgens Fritz en ook Johan Hut wint “heel eenvoudig” Lxc5; Dxc5 Dg4 met dubbele aanval op de velden g2 en d1!! Johan merkte nog op dat Hort geen spectaculaire stijl had, hij moest het hebben van degelijk positioneel spel.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-