Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy  Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Michail Tal – Bobby Fischer 4-0 in Bled 1959

Michail Tal, (Riga 1936 – Moskou 1992) kwam als Let uit voor de Sovjet-Unie en was de achtste wereldkampioen. Vanaf het midden van de jaren vijftig begon hij in een aanvallende schaakstijl als de “Tovenaar van Riga” aan een razendsnelle opmars naar de wereldtop. In 1957 (en ook in 1958) won hij het kampioenschap van de Sovjet-Unie en werd hij door de FIDE tot grootmeester benoemd. In 1959 won hij het kandidatentoernooi in Bled in Zuid-Slavië en verwierf zo het recht om wereldkampioen Michail Botwinnik uit te dagen. Er deden in Bled vier Russen mee: Smyslov, Keres, Petrosian en Tal. Michail Tal (23 jaar) en Bobby Fischer (15 jaar en al kampioen van de VS) waren de jongste deelnemers. De deelnemers speelden matches van vier partijen tegen elkaar. Tal had het spel van Fischer goed bestudeerd en wist alle vier partijen van hem te winnen. Na zijn tweede nederlaag tegen Tal belandde Bobby Fischer al in de achterhoede en was verder kansloos. Tal daarentegen pakte de toernooiwinst met 14,0/20 vóór Paul Keres met 13,5 en Tigran Petrosian met 12,5. Hierna volgen twee flitsen van de twee eerste partijen van Tal tegen Bobby Fischer.                              

                                 Na … Lxf4                                             Na … Te6!
Tal Mihail Fischer Robert James 34Lxf4 Fischer Robert James Tal Mihail 33Te6

Michail Tal – Bobby Fischer 1-0, Bled 1959. En na Pd4! volgt op zijn minst al  kwaliteitswinst, Dh4 of?; Txf4 Txf4; Pe6+ Kh8; Dd4+ Tf8f6; Pxf4 wint materiaal en even later 1-0.

Bobby Fischer – Michail Tal 0-1, Bled 1959. Na …Te6 en 0-1 want Tal heeft een prachtige stelling opgebouwd, al heeft Fischer een stuk meer, maar twee stukken van Fischer staan heel passief. Volgens Fritz zou nog gevolgd kunnen zijn: Kh4 Th6+; Dh5 Dg2; Dxh6 en Dxh2#.  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-