Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Eerste GM-score voor Max Warmerdam

Max Warmerdam uit Tegelen (Limburg), 19 jaar, scoorde zijn eerste grootmeesterresultaat in de KNSB-teamcompetitie die in het afgelopen weekend op 11-5-19 is beëindigd. Hij behaalde 6,5/9 met een toernooiprestierating van 2623 in de Meesterklasse, waarin hij speelde voor MuConsult Apeldoorn. Na het behalen van zijn VWO-diploma in 2018, heeft hij een schaakjaar kunnen inlassen. Hij schaakt al gauw 40 uur per week: trainingen, partijspel en analyses. In het begin van 2019 won hij in het Tatasteelchesstoernooi in Wijk aan Zee de TOP tienkamp met 7/9 en met een toernooiprestatierating van 2625, zodat hij volgend jaar met de Challengers (op één na hoogste groep van het Tatasteeltoernooi) mag meedoen. In september wil hij econometrie gaan studeren. Het lijkt hem nog niet zo gemakkelijk om met schaken genoeg geld te verdienen om er redelijk van te kunnen leven. Daarom denkt hij aan een normale baan na afloop van zijn studie. Al met al denkt hij wel grootmeester te kunnen worden. Met zijn eerste GM-norm heeft hij nu reeds een grote eerste stap gezet. De informatie van hierboven is vooral ontleend aan een interview met Max Warmerdam in De Limburger van 19-2-19. Hierna volgen twee flitsen van winstpartijen uit de teamcompetitie, waarin zijn tegenstanders-met-hogere-rating een dubieuze zet doen waarvan Max prima weet te profiteren.                           

                             Nu Pb3-Pc5?                                Nu Dc5-De5?
Ducarmon Warmerdam Handke Warmerdam1

Quinten Ducarmon (2487) – Max Warmerdam (2470) 0-1; Ronde 5 KNSB-competitie. Na Pc5? volgde stukwinst: Txe3; Kxe3 Pc4+!; Kd4 Pxb2; Kc3 b6 en 0-1.

Florian Handke (2547) – Max Warmerdam (2470) 0-1; Ronde 7 KNSB-competitie. Na De5? volgde torenwinst: Da2+!; Kg1 Db1+ (dubbele aanval op koning en toren) en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-