Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy  Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Loek van Wely wint 71e Bevrijdingsschaaktoernooi

Loek van Wely heeft op 5 mei 2019 het 71e Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen gewonnen. Hij scoorde zes punten uit zeven partijen. In de laatste ronde won hij eenvoudig van collega-grootmeester Roeland Pruijssers, waarna Jan Timman nog langszij kon komen. Die liet echter de winst glippen tegen Jasper Geurink en moest met 5½ punt met de tweede prijs genoegen nemen. Derde werd GM Roeland Pruijssers (er waren 3 GM’s). Met de kou en de buien was het goed schaakweer. Mede daarom wisten 141 schaakliefhebbers de weg naar Sportcentrum De Bongerd te vinden. In drie groepen streden zij om de prijzen. Van Wely was uiteraard wel tevreden. Toch had hij de winst graag met zijn ‘oude strijdmakker’ gedeeld. “Ik had het Jan wel gegund. Ons gevecht in de zesde ronde was enerverend. Ik miste de winst, maar het was wel een goede partij. Het was de zevende keer dat Van Wely het Bevrijdingsschaaktoernooi won, de laatste keer was al weer achttien jaar geleden. “Ik heb niet meer zo vaak meegedaan”, legde Van Wely uit. “Maar dit jaar wil ik weer wat meer toernooien in Nederland gaan spelen. Met een vrouw en kinderen en mijn toekomstige carrière als politicus (Van Wely zit namens Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Brabant en neemt later deze maand naar verwachting plaats in de Eerste Kamer), ben ik aan het zoeken hoe ik doorga in het schaken. De wereldtop zit er niet meer in, maar ik heb nog wel steeds veel lol in het spel.” Hierna volgen twee fraaie flitsen van Loek Van Wely uit het NK 2017.

                                 

                                  Na … Td4                                 Na Txf7, nu Pg3?
Van Wely Loek Bok Benjamin 56Td4 Van Wely Loek Van Foreest Jorden 61.Txf7

Loek van Wely – Benjamin Bok 1-0, NK 2017. Td8+ Kd7; Dxf7+ Kd6; Th7 en 1-0.

Loek van Wely – Jorden van Foreest 1-0, NK 2017. Na Pg3? en Dh2! was het 1-0

Eindstand bovenaan NK 2017: 1. Loek van Wely 4,5/7; 2. Sipke Ernst 4,5; 3. Erik van den Doel 4,0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-