Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: LSG opnieuw landskampioen

Al in de voorlaatste ronde behaalde LSG uit Leiden opnieuw en voor de tweede keer in successie het landskampioenschap. Volgens schaakjournalist Johan Hut in Schaakmagazine 2019/2 is LSG dit jaar het meest hechte team met de kleinste selectie. De topclubs BSG en En Passant stelden in 7 wedstrijden 18 spelers op, LSG 12 spelers. Ook is LSG een team met een relatief klein ratingverschil tussen de hoogste en de laagste rating. Alleen Predrag Nikolic is IGM en LSG heeft dus niet de sterkste topborden van de Meesterklasse, maar wel de sterkste staartborden. LSG kan daarom ook vaak en intens van bordvolgorde wisselen. De clubtrouw van de spelers van LSG1 is opvallend groot, van de 12 spelers zijn 8 er al 10 jaar of meer erbij! Toch blijkt uit de site van LSG dat LSG aan het begin van het seizoen niet echt rekening had gehouden met titelprolongatie. Jan Sprenger was verhuisd naar Turijn en vervangen door Martin Roobol (met lagere rating) terwijl de concurrentie zich juist behoorlijk had versterkt. Vooral de grote concurrenten Kennemer Combinatie uit Haarlem en En Passant uit Bunschoten hadden nieuwe en sterke spelers aan hun selectie toegevoegd. KC was de uitgesproken favoriet. Toen LSG in de 2e ronde flink klop kreeg van de club uit Haarlem (2-8), leek een nieuwe landstitel wel heel erg ver weg. Maar daarna begon de zegereeks. Terwijl LSG zijn wedstrijden redelijk soepel wist te winnen, liet de concurrentie steeds meer steekjes vallen. Na 8 ronden is de stand aan de top: 1.LSG 14/8; 2. En Passant 11; HMC Den Bosch 11; Kennemer Combinatie 10. De drie topscorers: 1.Arthur Pijpers (2491) en Edwin van Haastert (2445) 5,5/8; 3. Predrag Nikolic (2576) 4,5/6.                             

                               Na … Txa4                                        Na Dxb6?
Haastert bijlsma baselmans jelmer

Edwin van Haastert – Nick Bijlsma 1-0. LSG-Stukkenjagers 7-3. Lc4 Txa3; Td1 Pa8; Td7+ en 1-0, want de pion op c6 dreigt te promoveren of wit behaalt stukwinst.

Luuk Baselmans – Jens  Jelmer 0-1. LSG-Stukkenjagers 7-3. Jelmer komt nu een stuk voor: …Lxf3; Pxe6 Txb6; Pxg5 Lxd1 en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-