Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het 11e dMP Batavia Schaaktoernooi voor Arthur Pijpers

Dit schaaktoernooi is al voor de 11e keer in maart in Amsterdam gehouden in café Batavia 1920. Vorig jaar won GM Alexander Fier het toernooi met 6,5/9 en toen werd GM Ivan Sokolov tweede met 6,0. In 2019 won IM Arthur Pijpers uit Zoetermeer het toernooi met 5,5/9 (bleef als enige ongeslagen) voor 4 schaaktoppers met 5: GM David Arutinian, IM Max Warmerdam, Rick Lahaye en FM Jasel Lopez. Het deelnemersveld is opnieuw een mix van ervaring en jeugd. Oud-schaakkampioen van Nederland GM John van der Wiel maakte zijn debuut, en Arthur Pijpers was qua rating de hoogst geplaatste Nederlander. Net als in het Tata Steel schaaktoernooi was er dit jaar ook een “buitenronde” en die was in het Stadsarchief van Amsterdam aan de Vijzelstraat waar de geschiedenis van Amsterdam vanaf de Middeleeuwen wordt bewaard. Voorafgaand aan de laatste ronde waren er nog 6 kanshebbers waarvan Lopez en Pijpers de beste kansen hadden met 5 punten, en Warmerdam en Arutinian stonden op 4,5. Beide laatstgenoemden speelden remise en Pijpers kreeg winstkansen tegen Williams. Bij Lopez en Lahaye stond er veel op het spel. Lahaye moest winnen voor een norm en Lopez kon nog voor de toernooiwinst gaan. Lahaye won (dia 2) waarna Arthur Pijpers remise overeenkwam voor de toernooiwinst!                          

                               Na … Da2+                                         Na De1
pijpers wiel lopez lahaye

IM Arthur Pijpers – GM John vd Wiel 1-0. Café Batavia 2019. John gaf hier op want de witte koning kan via h4 ontsnappen maar de zwarte koning kan niet meer aan mat ontkomen.

FM Jasel Lopez – Rick Lahaye 0-1. Café Batavia 2019. Zwart maakt het nu als volgt uit: Df3+; De2 De4: een dubbele aanval op loper en veld b1; Dg4 of? Dd3+ en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-