Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Het AVRO-toernooi 1938

Het lukte de AVRO om in 1938 8 GM’s, die in de ogen van de hele schaakwereld het sterkst waren, bijeen te brengen in een dubbelrondig toernooi in een aantal plaatsen in Nederland. Wereldkampioen Aljechin verklaarde bij de opening dat hij bereid was om tegen de winnaar een match te spelen, maar er waren wel financiële eisen aan verbonden. Uiteraard konden met name de Nederlandse schakers voor een bescheiden toegangsprijs (een kaartje kostte fl 0,75) een wedstrijddag bijwonen. Veel wedstrijden waren in Amsterdam en verder in Den Haag (dierentuin), Rotterdam, Groningen, Zwolle, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Breda en Leiden. Euwe publiceerde vooraf een boek “zo schaken zij” over de speelstijl van de schakers van het AVRO-toernooi. De “jeugd” won het toernooi overtuigend: 1 en 2. Paul Keres en Rueben Fine 8,5 uit 14; 3. Botwinnik 7,5; 4-6. Aljechin en Euwe en Reshevsky 7; 7. Capablanca 6; 8. Flohr 4,5. Paul Keres had het beste SB-puntentotaal en mocht WK Aljechin uitdagen, maar Paul Keres dacht dat hij het toernooi zeker niet zijn eigen land zou kunnen spelen vanwege de te hoge financiële voorwaarden. Max Euwe eindigde in de middenmoot, maar speelde wel de beste tweede helft van alle deelnemers, met 5 punten uit 7 partijen! In zijn fraaie eindspurt won hij ook op schitterende wijze van Capablanca, die nog een stuk offerde, maar dat hielp niet meer.                                          

                                     Na … c5                                     Na … Le8
euwe capablanca aljechine capablanca1

Max Euwe – Jose Raoul Capablanca 1-0. AVRO achtkamp 1938. Lf1 cxd4; Txa6 dxe3; Txe6 Kxe6 en het stukoffer hielp niet meer, want na nog 6 zetten 1-0.

Alexander Aljechine – JR Capablanca 1-0. AVRO achtkamp 1938. Aljechine gaat het paard veroveren: Kg3 Df7; Kxg4 Ph4; Pxh4 Dxh5+; Kg3 en na nog één zet 1-0.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-