Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: KNSB overschrijdt de 10.000 leden in 1938

Dank zij Max Euwe, ook al wist hij zijn wereldtitel niet te verlengen eind 1937, overschreed de KNSB in 1938 voor het eerst in zijn bestaan het magische aantal van 10.000 leden, en dat terwijl de Friese Schaakbond nog steeds niet tot de KNSB was toegetreden. Verder was er in het begin van 1938 heel traditioneel het internationale toernooi in Hastings dat al vlak na de kerstdagen op 28-12-37 begon. De hoofdgroep bestond weer uit 5 sterke IGM’s en 5 Engelse amateurs. In de eerste zes ronden was er weinig sensatie te melden, ging het concours rustig zijn gang, begunstigd door buitengewoon zacht winterweer. Geen zieken, weinig gesnuif, genies en gehoest in de zaal en dat was het jaar ervoor heel anders, toen minstens een derde van de deelnemers lichte griep had. De Hollandse schakers zaten allemaal in Hotel Waverley en besteedden hun vrije tijd aan schaakanalyses, bridgespel en bioscoopbezoek. Eindelijk kreeg het publiek in de 7e ronde waar voor zijn geld. Keres stond verloren, maar in tijdnood deed zijn tegenstander Sir George Thomas toch nog een zwakke zet waardoor hij even later nog zelfs verloor. En bij het opmaken van de eindstand was het toch wel verrassend dat de Engelsman Conel Alexander de tweede plaats had veroverd. “Men kon de Engelsen de voldoening met lepels van het gelaat scheppen”. De eindstand bovenaan: 1. Samuel Reshevsky 7 uit 9; 2 en 3. Paul Keres en Conel Alexander 6,5; 4 en 5. Salo Flohr en Reuben Fine 6.                                      

                                Nu … Df2?                                          Na Dxe3
Keres Thomas copy Fairhurst Reshevski

Paul Keres – Sir George Thomas 1-0. Hastings 1937-38. Sir George is na de tijdcontrole al ietsje minder komen te staan maar gaat nu definitief in de fout met Df2? Paul Keres heeft nu de dubbele dreiging Da4! En 1-0.

William Fairhurst – Samuel Reshevsky 0-1. Hastings 1937-38. Reshevsky gaat nu prachtig stukwinst forceren:

Pe5!; Te7 of? Dd6!; Dc3 of?; Dxe7 Dxe5; Dxb7 (torenwinst) maar het was al 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-