Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Aljechin wint WK-returnmatch 1937 met 15,5-9,5; analyse

In het KNSB-Bondsblad Tijdschrift staat een aardige analyse van de match. Na 10 partijen stond Aljechin al op een voorsprong van 3 punten, want Euwe was zijn stijl ontrouw geworden. Niet Aljechin maar Euwe streefde naar verwikkelingen. Nu stond ook Euwe op tactisch gebied zijn mannetje, een wereldkampioen moet immers van alle markten thuis zijn, maar het was toch niet verstandig om Aljechin op te zoeken op het terrein waar hij zich het meest op zijn gemak voelde. Aljechin voelde zich in de meest complexe stellingen kiplekker, terwijl Euwe dan onrustig begon te worden. Euwe wilde dan teveel berekenen en daarvoor was de bedenktijd te beperkt, als gevolg waarvan hij de tiende partij (dia 1) verloor door een “blunder” in tijdnood.

Uiteindelijk kwam Aljechin met niet minder dan 6 punten voorsprong zegevierend uit de strijd. Een verdiende overwinning waarbij de nederlaag van Euwe niet zozeer aan mindere schaakcapaciteiten moest worden toegeschreven maar aan factoren op het psychologische vlak. De returnmatch in 1937 verliep op minstens één punt volstrekt tegengesteld aan de match van 1935. In 1935 onderschatte Aljechin zijn tegenstander en in 1937 dacht Euwe dat hij wel even zou winnen. In die mening is hij nog gesterkt door zijn schaakvrienden en de pers die allen bij voorbaat verkondigden ervan overtuigd te zijn dat Euwe zou winnen. Het was daarom niet verwonderlijk dat Aljechin een veel grotere strijdlust en uithoudingsvermogen toonde dan Euwe. Pas in de laatste partijen toen Euwe bevrijd was van de zware druk, liet hij weer zijn beste spel zien.                                             

                                    Na g4                                    Na … Dd1+
aljechin eeuwe 37 euwe aljechin 37

Alexander Aljechin – Max Euwe 1-0. WK 1937. Nu is h6 voor Ph7 aangewezen want Pf6 en Dh4 dreigen geïsoleerd komen te staan, maar Euwe speelt nu foutief Pc6; Kg2 Pxe5; dxe5 Ph5 of?; gxh5 en later 1-0  

Max Euwe – Alexander Aljechin 1-0. WK 1937. En na Kf4 Dd2+; Kg4 was het 1-0 want Aljechin vond het niet nodig om het slot-offensief van Euwe nog mee te maken.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-