Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Zandvoort 1936

Omdat Max Euwe in 1935 wereldkampioen was geworden, was het weer eens mogelijk om in 1936 een groot toernooi te houden in Zandvoort dat nog sterker bezet was dan dat van Den Haag 1921. Op 17 juli waren alle deelnemers van heinde en verre in het Grand Hotel van Zandvoort aangekomen om allemaal ook de loting voor het evenement mee te maken. Het schakersgezelschap bestond uit de gevestigde namen van die tijd en uit de “jonge broekjes” Paul Keres en Reuben Fine, die echter al als kandidaten voor de eerste plaats werden gezien, samen uiteraard met wereldkampioen Max Euwe.

Maar Zandvoort en daarna Nottingham vormden eigenlijk alweer de proloog voor de nieuwe strijd om het wereldkampioenschap tussen Euwe en Aljechin. Euwe wilde de gespannen verwachtingen over zijn kansen niet te hoog opschroeven en zei vooraf: “Ik ben beter als matchspeler dan als toernooispeler; ik ben niet pessimistisch, maar ook niet optimistisch; ik acht het beter degenen te waarschuwen die te grote verwachtingen van mij koesteren”. In de eerste ronde maakte Euwe het Tartakower wel moeilijk, maar moest toch de door Tartakower geofferde kwaliteit teruggeven met remise, terwijl Fine en Keres wel wonnen. Fine won ook van Keres en ontsnapte tegen Euwe met remise. Ook Euwe won van Keres, maar leed in de zevende ronde een teleurstellende nederlaag tegen Boguljubow, na overigens opnieuw een goed partijbegin. Euwe won dus niet, maar eindigde als tweede (met 7,5 uit 11) waarmee men toch redelijk tevreden was, na Fine (8,5) en vóór Keres en Tartakower (beiden 6,5). Hierna flitsen van twee vlotte zeges van Reuben Fine en Paul Keres.                             

                                 Na … Kf8                                           na … Kxc7
keres becker fine Tartakower

Paul Keres – Albert Becker 1-0. Zandvoort 1936. b4 Pb7 (?); Td7! Pd8; Ted3 hxg5; Txd8 en na deze paardwinst even later 1-0

Reuben Fine – Saviely Tartakower 1-0. Zandvoort 1936. b4 Lc6; Ke2 Kb6 (?); Pc2! d4; Pxa3 en na wederom een fraaie paardwinst even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-