Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Euwe al vóór WK gehuldigd!

Begin 1935 was het Tijdschrift (Bondsblad NSB) er al bekend mee dat Euwe dat jaar de match om het WK tegen Aljechin zou spelen. Euwe had in 1934 Zürich afgesloten met een prachtige derde plek met 12,0/15, na Aljechin met 13 en Salo Flohr met 12,0. Daarop was gevolgd Leningrad met een enigszins teleurstellende plek in de middenmoot (5,5/11). Maar het eindejaarstoernooi in Hastings werd weer een groot succes, daar was de eindstand bovenaan 1. Salo Flohr 6,5/9, 2. George Alan Thomas 6,5 en 3. Max Euwe met eveneens 6,5 punt, terwijl de toen jeugdige Botwinnik nog teleurstelde met 5,0. Al met al droegen de goede prestaties van Max Euwe bij tot een groeiend schaakenthousiasme in Nederland. Dat resulteerde in een grootse huldiging van Max Euwe in het Carlton Hotel al op 17-1-1935 door de NSB, ASB, NHSB, VAS en ASC (schaakbonden en schaakclubs) voor zijn prestaties in Zürich en Hastings! In de verschillende toespraken werd de hoop uitgesproken dat de gewekte verwachtingen bij schakend en niet-schakend Nederland in vervulling zouden gaan, waarop een daverend applaus volgde en het zingen van het Wilhelmus! Tot besluit van deze gedenkwaardige huldiging hing mr. Max Levenbach, voorzitter van het Euwe-Aljechin Comité, Max Euwe een fraaie Lauwerkrans om. In zijn dankwoord zei Max Euwe zich heel erg gesterkt te voelen door al deze steunbetuigingen. Tja, en toen kon het natuurlijk niet meer misgaan! Hierna twee flitsen van vlotte winstpartijen van Max Euwe in Zürich en Hastings.                   

                                  Na … Kg6                                               na … Tcd8
euwe 216.1 euwe 216.2

Max Euwe – Oskar Naegeli 1-0. Zürich 1934. f7+ Kg7; Lh6+ Txh6; f8D+ Kxf8; Dxh6+ Kf7; Dh7+ Kf8; Dh8+ en even later 1-0.

Max Euwe – George Alan Thomas 1-0. Hastings 1933/34. Dg5 Td6; Ld5! en 1-0, zoals na … Tf7 of?; Txf7 Dxg2+; Dxg2 Tg6; Txb7 Txg2; Kxg2 enz.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-